En påminnelse från andra sidan

Mer än vart annat dödsfall kan härledas till dåliga vägar. På tisdagen gjorde Motormännen aktion på 26 platser i landet. Däribland den olycksdrabbade sträckan Linderöd-Ekeröd.
Kristianstad • Publicerad 15 maj 2007
Bild: Bosse Nilsson
Bild: Bosse NilssonFoto: 

Strax intill vägrenen står Motormännens vägpatrull parkerad. I bagageluckan ligger rödmålade brädor. I vägdiket pågår full aktivitet. Det är Bernth Gerkens och Bertil Möller, båda aktiva i Motormännen, som håller på att snickra till röda träkors som ska pålas ner längs med E 22:an.

– 20 röda kors i båda riktningarna är det tänkt, berättar Bertil Möller.

– Det är en rikskampanj och aktionen sker på flera ställen i landet, samtidigt. Motormännen har valt ut vägavsnitt som är starkt trafikerade och där vägstandarden är låg. Avsnitt som anses vara mer olycksdrabbade än normalt.

– Visst ser vägen rätt bred ut, säger Bertil Möller och blickar ut över E22: an strax söder om Linderöd.

– Men det är inte separerad körbana. Vägen är bara tvåstjärnig på en fyrstjärnig skala. Enligt Vägverket skulle den byggas om och en miljökonsekvensbeskrivning gjorde. Sedan kom Trollhättan. Ska man bygga om vägen nu måste en ny miljökonsekvensbeskrivning göras, det innebär att den gamla som kostade flera miljoner kronor var bortkastad, konstaterar Bertil Möller som understryker att Motormännen i nordöstra Skåne vill agera så att Vägverket i Skåne får ekonomiska möjligheter att bygga ut och underhålla vägnätet. I dag fattas pengar. Enligt siffror från Vägverkets mätning 2006 passerar i medeltal nästan 9 000 fordon per dygn, varav 1100 är lastbilar. Det är en ökning på 1200 fordon och 200 lastbilar sedan vägmätningen fyra år tidigare.

En dödsolycka och även olyckor med svårt skadade har in träffat i vägavsnittet på 15 kilometer.

– Bilarna kör alldeles för fort här. Det som gör mig bekymrad är lastbilstrafiken som ökar hela tiden och de är inte så bra på att hålla hastigheterna, säger Motormännens representant, precis när ett gäng lastbilar svischar förbi.

Marie-Louise Lindell

044-18 55 00

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.