En pensionärsförening som höjer rösten

ÅHUS. Det sjuder av liv. Hos pensionärsföreningarna. Bara under fjolåret ökade exempelvis SPF Havsvindens medlemsantal med 65 personer till 360. –Engagerar man sig blir man inte gammal, bara äldre, säger Arne Hall.
Kristianstad • Publicerad 20 februari 2001
Sång- och lyrikträff. SPF Havsvinden har många olika aktiviteter – i en källarlokal på Rönnowsgatan huserar ett glatt gäng.Bilder: TOMMY SVENSSON
Sång- och lyrikträff. SPF Havsvinden har många olika aktiviteter – i en källarlokal på Rönnowsgatan huserar ett glatt gäng.Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Havsvinden sjunger. Till hjälp att uttolka tonerna rätt finns Wille Skough på dragspel och Lennart Persson med gitarr.
Havsvinden sjunger. Till hjälp att uttolka tonerna rätt finns Wille Skough på dragspel och Lennart Persson med gitarr.Foto: 
Tar ton. Ulla Zetterlund är en av dem som blir yngre genom att aktivera sig.
Tar ton. Ulla Zetterlund är en av dem som blir yngre genom att aktivera sig.Foto: 
Det slitna häftet med sångtexter åker med, fram och tillbaka. Välbläddrade, ofta nynnade sånger samsas med ungdomsdrömmar.
Det slitna häftet med sångtexter åker med, fram och tillbaka. Välbläddrade, ofta nynnade sånger samsas med ungdomsdrömmar.Foto: 

Visdomsorden kommer från honom under måndagens sång- och lyrikträff.

–När man blir äldre vågar man komma med visdomsord. Då kanske någon lyssnar… säger han innan de 16 deltagarna brister ut i ”Ta mig till havet” för full hals.

Den som väntat sig skrovliga, hesa pensionärsröster blir förvånad. Stämmorna är lika klara som källvatten när Wille Skough klämmer i ordentligt på sin Excelsior, som dragspelet heter, och Lennart Persson ackompanjerar på den akustiska gitarren. Tag mig till havet och gör mig till kung…

Flera av deltagarna är inte bara med här. En del sjunger i den riktiga SPF-kören, den som åker runt till sjukhem och församlingshem och sprider glädje.

–Vi sjunger allt, från psalmer till läsarsånger och schlagers. Men inga sorgliga sånger, bara glada, berättar en deltagare.

…kung över sommaren och natten…

–Det roligaste som finns är att sjunga. Genom att sjunga håller man sig ung. Man måste aktivera sig och hålla igång, annars går det inte, säger Eva Persson. …Sanden är fuktig och kvinnan är ung…

Eva Persson är, liksom så många andra i SPF, med om det mesta. Det är lite av framångsreceptet; en mängd olika aktiviteter varje dag. Där finns allt från bridge och sommarens bouletävlingar till studiecirklar och gympa.

Själv går hon ofta med i stavgång, som har växt till ett 20-tal deltagare.

…galen av längtan är jag…

–Själv trodde jag aldrig att jag skulle bli så gammal att jag gick till sångträffar med pensionärerna. Men det här är riktigt roligt och trevligt, säger Arne Hall, som när han inte klämmer i med sin baryton brukar bjuda på egna dikter.

SPF Havsvinden har nyligen utsetts av distriktet till Skånes mest aktiva förening. Med bara 20 år på nacken ser föreningen till att det finns aktiviteter för de flesta. På torsdag startar en kurs i Qi-Gong, man kan lära sig danska, kapitalförvaltning, delta i studiebesök på företagen runt omkring, såsom Åhus Glass och Absolut Nöbbelöv.

…Dofterna samlas och luften blir tung…

–Vi hade 215 aktiva under en vecka. Men mycket av förtjänsten ligger hos vår ordförande, Folke Persson. Han ser till att det finns något som passar alla, och att det finns plats i bilarna när vi ska någonstans, säger Wille Skough.

–De flesta av oss tycker det är trevligt att umgås och att träffa nya bekanta. Därför har vi också modevisningar, söndagskafé en gång i månaden, trivselkvällar med mat och dans, berättar Wille Skough.

…ta mej till havet och stanna tills natten blir dag.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.