En PRINS i Kristianstad
Prinsen kom till Kristianstad i egenskap av president för Tøjhusens venner i Köpenhamn som förlagt årets utfärd till de gamla danskbygderna i Skåne med besök i Kristianstad samt på Vanås och Hovdala slott. Turistbussen med prinsen och ett 50-tal andra medlemmar i Tøjhusens venner kom till Stora Torg exakt klockan tio på förmiddagen och stannade mellan de nyrenoverade artillerikanonerna framför Kronohuset.
Den förre stadskulturchefen Sune Friström hälsade välkommen.
Därefter guidade han tillsammans med den förre A3-chefen Leif Mårtensson det danska sällskapet genom det gamla Kristianstad och presenterade de outplånliga avtryck i stadens historia som 44 år av dansk överhöghet lämnat efter sig. Rundvandringen började i strålande solsken på Stora Torg där Sune Friström berättade om de ståtliga byggnaderna runt torget samt visade bronsavgjutningar av Kristianstad anno 1650 och 1847.
Den fortsatte in i dunklet i Heliga Trefaldighetskyrkan, som öppnats tillfälligt med anledning av det danska prinsbesöket.
Kyrkan var det som imponerade mest på de danska gästerna. Trefaldighetskyrkan uppfördes mellan åren 1618-28. De hjärtliga skratten ekade flera gånger i kyrkan, särskilt när en av de danska gästerna opponerade mot Sune Friströms påstående att kyrkan ritats av Lorens von Steinwincker.
– Han hävdade att den danske konungen var arkitekten bakom kyrkan. Jag håller med om att konungen hade ett stort inflytande på kyrkbygget, men inte att han skulle varit arkitekten, säger Sune Friström. Därefter vandrade sällskapet vidare under regntunga moln genom Norreport och vidare till Bastionen där en regnskur kom påpassligt just när man samlats under taket över informationstavlorna.
Där passade sällskapet också på att ta ”en lille en”.
Solen bröt lägligt igenom igen när det var dags att gå upp på fästningsvallarna och titta närmare på kanonerna. Exakt klockan halv tolv var besöket i Kristianstad slut och bussen rullade vidare till Vanås.
Där väntade lunch och en titt på den privata konstskatten i slottet innan utfärden avslutades med besök och eftermiddagskaffe på Hovdala slott. Prins Joachim kom ledigt klädd i uppknäppt ljusblå skjorta, smårutig diskret kavaj, biege byxor och ljusbruna promenadskor.
Han skiljde sig med sin klädseln och ungdom från resten av sällskapet där de flesta var äldre herrar i mörkblå kavajer och slips och damer i klassiska dräkter.
Han verkade uppsluppen, språksam och på mycket gott humör under hela rundvandringen.
– Prinsen var mycket intresserad av rundvandringen och hade många frågor, särskilt om kyrkan och Bastionen, berättar Sune Friström. Som ett minne från besöket i Kristianstad passade Sune Friström på att förära danskarna C4-nålen i original från Kristianstadsutställningen 1939.
– Det är en raritet. Jag hittade ett antal C4-nålar under mina forskningar i Kristianstads historia. Normalt ger jag endast nålen till diplomater som är på besök i Kristianstad, men när det gällde Tøjhusens venner ville jag göra ett undantag, säger Sune Friström.
Prins Joachim fick också med sig boken ”Gamla Christianstad” som minne av besöket. Han tackade samtidigt Sune Friström och Leif Mårtensson med orden ”vi tackar mange ganger”.
Prins Joachims besök var inofficiellt och han kom till Kristianstad helt utan livvakter och polisbevakning.
lennart.svenezon
@kristianstadsbladet.se