Annons

En procent av alla som provtas har covid-19

Färre och färre skåningar smittas av coronaviruset, men nya fall konstateras fortfarande varje dag. Det senaste dygnet har 43 nya smittade registrerats, meddelade Region Skåne vid lunchtid på fredagen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kristianstad • Publicerad 11 september 2020
Den ökade tillgängligheten till egenprovtagning hoppas kunna korta väntetiderna för de som behöver ta ett virustest.
Den ökade tillgängligheten till egenprovtagning hoppas kunna korta väntetiderna för de som behöver ta ett virustest.Foto: Johan Nilsson/TT

– I nuläget är det faktiskt bara en procent av alla som provtas som har covid-19. Övrigas symtom beror på något annat än covid-19, vanligen en annan virusinfektion, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, i regionens dagliga pressutskick.

Hon betonar att det fortsatt är viktigt att stanna hemma tills dess att man känner sig pigg och symptomfri.

Annons

Smittan minskar i samtliga åldersgrupper. Mest representerade i statistiken är fortfarande personer i åldrarna 19 till 49. Covid-19 bland äldre ligger kvar på en låg nivå, uppger Region Skåne.

Just nu vårdas elva patienter på skånska sjukhus. Tre av dessa på intensivvårdsavdelning. Det innebär att antalet inlagda långsamt minskar.

– Under veckan har vi kraftigt ökat tillgängligheten till egenprovtagning och hoppas att det ska korta väntetiderna för alla som behöver ta ett virustest. Våra nya provtagningsplatser dit man kör med egen bil är uppskattade och vi tittar nu på hur vi kan utöka dessa ytterligare, säger Eva Melander.

Fakta

Coronaläget på fredagen

Nya konstaterade covid-19-fall (torsdag till fredag): 43

Totalt antal konstaterade covid-19-fall (sedan 2 mars 2020): 5114

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 3

Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 9

Totalt antal avlidna med covid-19: 276

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons