En trappa för solen och folket

En plats att sitta och mysa på, sju breda steg att hälla ut sig över. Det som i dag är ett rejält hål i backen ska bli stadens öppning mot vattnet. Soltrappan mot Helge å är snart klar.
Kristianstad • Publicerad 25 februari 2008
Thomas Dahl och Kent Hansson från NCC ser till att trappans fundament håller.
Thomas Dahl och Kent Hansson från NCC ser till att trappans fundament håller.Foto: 
I skydd från Helge ås blöta nyfikenhet byggs soltrappan i Tivoliparkens kant. Bilder: Bosse Nilsson
I skydd från Helge ås blöta nyfikenhet byggs soltrappan i Tivoliparkens kant. Bilder: Bosse NilssonFoto: 

Den efterlängtade trappan föddes egentligen redan för nio år sedan. Men det var först nu det fanns pengar.

– Det glädjer oss mycket, säger Christer Landenhed som är stadsträdgårdsmästare.

Han drömmer om att stadens invånare och dess gäster ska hitta trappan i solnedgången och sitta där och mysa i sommarkvällen. Trappan, menar han, kommer att tillföra parken mycket. Men just nu ser det mer ut som om NCC byggt en mur ut mot ån. Vilket faktiskt är precis vad som gjorts.

– Vi måste ju skydda oss från vattnet när vi bygger. Just nu byggs delar som kommer att ligga under vattennivån, berättar entreprenadchef Ulf Brolin. Det är själva trappans bas som skapas nu. Man har schaktat ut lodrätt för att skapa en stabil grund. En ny slänt skapas, där trappstegen gjuts in. Ett efter ett, i ett knepigt mönster där stegen är både konvexa och konkava. Sju trappsteg blir det, runt 20 meter breda. Christer Landenhed är nöjd över landskapsarkitekterna Mellanrums skapelse, som kommer att stå klar i slutet av april.

– Trappan ska smälta in i teaterns jugendstil. Samtidigt som den ska underkasta sig byggnaden, ska den serva den på något sätt. Jag tror att den blir väldigt stilig. Soltrappan gjuts i betong och blir eventuellt belyst. Arbetet har inte varit helt problemfritt, när schaktningen påbörjades höll hela slänten på att ge sig ut i ån. Den högspänningsledning och de kablar som låg under grusgången fick flyttas och en tillfällig stålspont byggas för att förhindra jorderosion.

– Nästa vecka kommer vi att påbörja en viss återfyllning, med bergskross. Därefter gör vi stegen, ett och ett, säger Ulf Brolin.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa. carlsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.