En vägsträcka full av kontraster

Hela vägsträckan är ytterst värdefull, dels genom sin bibehållna karaktär och dels av att vägen löper genom flera olika typer av landskap som påverkat dess utseende.
Kristianstad • Publicerad 4 juli 2002
Ovesholms slott ligger vackert med näckrosdamm på Nävlingeåsens sluttning.
Ovesholms slott ligger vackert med näckrosdamm på Nävlingeåsens sluttning.Foto: 
Steninskriptioner. Vid en av avfartssvägarna till Ovesholms slott finns flera stenar med inskriptioner om godsets äldre historia. Bilder: TOMMY SVENSSON
Steninskriptioner. Vid en av avfartssvägarna till Ovesholms slott finns flera stenar med inskriptioner om godsets äldre historia. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Gammalt mjölkbord med kannor pryder vägkanten i Skepparslöv.
Gammalt mjölkbord med kannor pryder vägkanten i Skepparslöv.Foto: 

Av Louise Lindgreen

044-18 55 53

Så vackert att det nästan gör ont. Vägen mellan Ovesholm och Isgrannatorp bjuder på de mest fantastiska kontraster. Från ljus skog av bok och björk och mäktiga djupa alléer till ren slätt och öppen åkermark. Bilisten eller cyklisten får längs den drygt nio kilometer långa vägen uppleva hela det skånska landskapets skönhet.

Längs Ovesholms ägor löper vägen mjukt och slingrande och följer det omgivande landskapet av skog, betesmark och stora skogar.

Slottet som uppfördes 1792-1804 i fransk 1700-talsstil, har ett vackert läge på Nävlingeåsens sluttning mot Kristianstadsslätten. Den lilla sjön framför är fylld av vita näckrosor. Vid en avfartsväg mot Ovesholms slott har man uppfört en rundel av stenmurar och alléträd. Här finns ett antal stora stenblock med inskriptioner om godsets äldre historia och godsherrar. Anmärkningsvärt är att godset som ursprungligen utgjordes av en medeltida sätesgård, åtminstone från 1600-talets början gått i arv från släkt till släkt och aldrig sålts eller köpts.Överst på en av stenarna kan man läsa; Ägare till Ovesholms slott, Ove Urup 1622. Det är också efter honom godset har fått sitt nuvarande namn.

Mellan Ovesholm och Uddarp löper vägen på en närmast obefintlig vägbank. Området som tillhör Vä socken är gammal utmark som använts som fälad och flera små gårdar och torp har funnits här.

På en och annan åker ligger sommargräset slaget. Dikesrenarna är fyllda av vilda buketter med vallmo, prästkragar och blommande gräsvippor.

Längs vägen i Skepparslöv står ett gammalt mjölkbord med två stora mjölkkannor. Numren 494 och 397 anger vilken gård mjölken kom ifrån på den tiden det begav sig. Runt bostadshuset slingrar sig en stengärdsgård och i gräsmattan trängs klöver med kransar av tusenskönor. I väghörnet mitt emot Skepparslövs kyrka står Peter Bjerager från Örebro med cykel. Han har semester och är i trakterna för att hälsa på sin sambos släkt. Denna lätt gråa och regniga förmiddag har han gett sig ut på en cykeltur.

– Skönt att komma ut och röra lite på sig. Det är fina små vägar här att cykla på. Jag blev guidad här och upp mot Bockeboda förra sommaren, så jag känner till att detta betecknas som en kulturväg.

Han har lämnat Färlöv bakom sig och är på väg upp mot Träne för att hälsa på sambons morfar.

– Ja, fast han vet inte att jag kommer så vi får hoppas att han sitter hemma.

Med undantag för inbitna golffantaster under stora paraplyer på Skepparslövs golfbana och två ensamma människor draperade i regnställ jobbandes ute på sockerbetsfältet vid Ekebergsvägen är Peter Bjerager annars denna förmiddag i duggregn ganska ensam om att insupa det omgivande kulturlandskapets skönhet.

louise.lindgreen

@kristianstadsbladet.se

FAKTA Vägsträckan

Kommun: Kristianstad

Socken: Träne, Vä, Skepparslöv

Vägnummer: Allmän väg 2008 och 2015

Längd: cirka 9, 1 km

Bredd: 3,0-4,5 m

Slityta: Asfalt.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.