Enig kommunstyrelse vill sälja Finlandshusen

Kristianstad • Publicerad 24 augusti 2004

Kommunstyrelsen var enig om att Finlandshusen ska säljas till AB Kristianstadsbyggen. Om köpekontraktet också godkänns av kommunfullmäktige får ABK köpa fastigheten för 20 miljoner kronor.

Kommunen har gjort två värderingar av fastigheten, Finland 3. De har utförts av två olika värderingsföretag och hamnade på nivån 21 till 27 miljoner kronor. ABK värderade huset till 19 miljoner kronor.

Eftersom bedömningarna skilde sig så mycket åt anlitades ytterligare en konsult, bekostad av ABK men vald av de två parterna i samråd. Konsulten konstaterade att fastigheten har stora brister vad gäller tekniska och miljömässiga egenskaper och att omfattande renovering krävs. Enligt beräkningarna kommer renoveringsarbetet att kosta ABK 54 miljoner kronor.

Slutsatsen, som även tar hänsyn till att ABK åtagit sig att hyra ut till äldre och därför får räkna med en högre kostnad för större omsättning på hyresgäster, blev att ABK får köpa byggnaderna för 20 miljoner kronor.

Eva Emmelin

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.