Annons
Feature

Enkla steg till julens hemmagjorda korv

En körv. Kommandorans lystenhet i Emil i Lönneberga får henne på fall. För en korvs skull. Korvmadammerna på Sötnosens korvcafé vet precis hur det kan vara. Och egengjord korv hör ju julen till.
Karsholm • Publicerad 9 december 2018 • Uppdaterad 12 december 2018
Korvstoppning hos Sotnosen, Veronica Börjesson och Maria Bub visar hantverket.
Korvstoppning hos Sotnosen, Veronica Börjesson och Maria Bub visar hantverket.Foto: ARNE FORSELL

Korven har sin självklara plats på julbordet. Numera kanske främst prinskorven, förr oftast en hemgjord fläskkorv. Hos Sotnosens Korvcafé i Karsholm har förstås korven fått en renässans. Och även om korvmadammerna Veronica Börjesson och Maria Bub fått lära sig att folk vill ha traditionella smaker vid jul, noterar de en kundkrets som vågar testa det lite annorlunda.

– Både när det gäller smaker och hur man serverar korven, förklarar Veronica.

Korvsmeten: fläsk- och nötfärs, kanel, nejlika, apelsinzest och blod.
Korvsmeten: fläsk- och nötfärs, kanel, nejlika, apelsinzest och blod.Foto: ARNE FORSELL
Annons

Hemgjord färskkorv är oftast rikare i smaken, med större köttmängd. Och kan serveras på en canapé, med en klick mos, i ett juligt korvbröd eller varför inte som en taco. Om Veronica föredrar de traditionella smakerna på sin egen julkorv, så är Maria mer för att testa en annorlunda servering.

– Man måste inte äta allt på julbordet samma dag. Jag tycker om att ha skinkfest en dag och nästa satsa på korven.

Under hela året håller de korvskola för gäster som vill lära sig göra egen korv. Det är nämligen inte så svårt, även om det är ett hantverk som fallit allt mer i glömska.

– Förr var det viktigt att inget på det slaktade djuret gick till spillo. Den tanken har fått ett nytt fäste, när folk kan unna sig lyxen att tänka mer miljömedvetet, tror Veronica.

Veronica Börjesson tar upp fjälstret som legat i blöt.
Veronica Börjesson tar upp fjälstret som legat i blöt.Foto: ARNE FORSELL

Hon visar på en smet av köttfärs som snart ska bli till korv. Fläskfärs ger saftigare korv, nöt och vilt tenderar att bli lite torrare, då krävs mer ägg och olja.

– Kryddningen till jul är kanel, nejlika, apelsinzest och i denna blandningen har vi nötblod för att få den saftigare men inte så mycket att det blir en blodkorv. Vi har också en annan som vi testar i år, med grönkål, ingefära och ramslök.

Själva smeten är inte svårare att blanda än en vanlig köttbullssmet. Nitritsaltet är en speciell ingrediens och blodet lite ovanligare. Men båda finns att köpa i butikerna, blodet finns i frysdisken. Även fjälstret, tarmen som blir korvens skinn, finns att köpa i de flesta stora butiker. Köttet som korvmadammerna tycker att man ska mala själv, är från oftast fläskkarré eller högrev. Griskinden har ett fett som smälter, vilket behövs i korven.

Fjälstret träs på korvsprutan och får en knut som avslut.
Fjälstret träs på korvsprutan och får en knut som avslut.Foto: ARNE FORSELL

På caféet finns en stor korvspruta, men farmors gamla som kanske finns där hemma går utmärkt. Eller en ny insats som passar till de flesta köksassistenter.

Veronica och Maria trär hela fjälstret, som legat i blöt, på pipen och nyter en knut. Sedan trycker Veronica ut smeten i en enda lång ringlande korvorm. Det går snabbt att få ut två kilo korvfärs. Sedan snurrar hon den långa ormen i lagom korvlängder, cirka 15 stora korvar. Voila, allt är klart för stekning.

De tipsar om att steka korven i ugn i tio minuter, låta den svalna lite innan den steks i tio minuter till.

Annons

– Det ger bästa smaken och blir nästan ännu bättre om de värms upp dagen efter.

Sotnosen gör julkorv in i det sista, men stänger i mellandagarna och i början av året för att pusta ut, komma på nya recept – och planera för en utökning och satsning. Både genom att de tar över festsalen intill med fler konferenser på agendan och satsar inne i Kristianstad.

Allt tyder på att även Astrid Lindgrens kommandora hade bifallit de planerna. En körv är ändå alltid en körv.

Korv i vardande.
Korv i vardande.Foto: ARNE FORSELL
Det gäller att undvika luftbubblor.
Det gäller att undvika luftbubblor.Foto: ARNE FORSELL
Korven blir som en enda stor orm.
Korven blir som en enda stor orm.Foto: ARNE FORSELL
Två kilo korvfärs blir femton stora korvar.
Två kilo korvfärs blir femton stora korvar.Foto: ARNE FORSELL
Två kilo korvfärs blir femton stora korvar. Blodet ger en mörkare färg.
Två kilo korvfärs blir femton stora korvar. Blodet ger en mörkare färg.Foto: ARNE FORSELL
Veronica Börjesson snurrar ”ormen” i lagom stora bitar – korven är klar att steka!
Veronica Börjesson snurrar ”ormen” i lagom stora bitar – korven är klar att steka!Foto: ARNE FORSELL
Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons