Annons

Erfaren kvinna blir bibliotekschef

Britt-Marie Nordström från Bromölla efterträder Christina Ragnerstam som chef för huvudbiblioteket i Kristianstad. – Vi hade åtta sökanden till tjänsten, fyra av dem kallades till anställningsintervju. Britt-Marie Nordström ansågs av ett enigt fack och arbetsgivare som den mest kvalificerade, berättar kulturchefen i Kristianstad Bengt Åke Kjell.
Kristianstad • Publicerad 4 september 2001

– Det här känns naturligtvis bra, säger Britt-Marie Nordström, som för närvarande arbetar med vuxenbiblioteksverksamhet på biblioteket i Bromölla. Där har hon tjänstgjort på flera olika poster sedan 1987. I hennes kommande tjänst som chef för huvudbiblioteket i Kristianstad ingår ansvar för verksamheten med 20-talet anställda på biblioteket. Däremot handlar det inte om ansvar för filialbiblioteken eller för den uppsökande verksamheten.

– Det ska bli spännande, roligt och intressant. Jag ser det som en utmaning, säger hon.

Annons

Hon vill inte i tidningen utveckla vad hon har för tankar som chef.

– Jag tar hellre det med personalen när jag börjar.

Som bibliotekarie i Bromölla har Britt-Marie Nordström haft många kontakter med Kristianstads huvudbibliotek.

– Framförallt har det varit mycket samarbete med länsavdelningen.

Och så här säger hon om biblioteksbyggnaden:

– Den är ett barn av sin tid. Britt-Marie Nordström tycker att biblioteken har en viktig funktion att fylla i dagens samhälle.

– Bibliotek har något att erbjuda för alla åldrar. Från småbarn med föräldragrupper till seniorer som erbjuds att surfa på Internet. För distansstuderande och för dem som studerar under hela livet har biblioteken en viktig roll.

Varför ska man läsa böcker?

– För nöjes skull, för att få kunskap och för att skaffa sig upplevelser. Man kan få inblick i världar som man kanske annars inte hade fått tillträde till. När kulturförvaltningen och de fackliga representanterna valde Britt-Marie Nordström var hennes erfarenhet ett tungt vägande skäl.

– Vägande var hennes långa erfarenhet och ledaregenskaper. Hon har jobbat mycket med personalfrågor, vilket inte så många av de andra sökande hade. Det är en väsentlig del av tjänsten. Men naturligtvis tittade vi också på arbetet med biblioteksverksamhet i allmänhet och med utvecklingsfrågor. Vi ser fram emot att hon börjar, säger Bengt-Åke Kjell.

Annons

Britt-Marie Nordström tillträder sitt nya arbete tidigast 1 december. Innan det är helt klart ska också beslutet tas upp av kultur- och fritidsnämnden, men Bengt-Åke Kjell tror att nämnden kommer att gå på samma linje som förvaltningen och facken.

Fram till dess hon börjar fortsätter Astrid Larsson som tillförordnad chef för huvudbiblioteket.

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

Fakta / Britt-Marie Nordström

n Bor: Bromölla

Familj: Två vuxna söner

Född: Gävle

Tidigare arbeten: Gick ut bibliotekshögskolan 1975. Har arbetat som bibliotekarie i Luleå mellan 1976 och 1983. Därefter som detsamma i Gävle från 1983 till 1987.

Intressen: ”Utöver arbetet så håller jag på att lära mig italienska. Annars motionerar jag och sjunger i kör”.

Annons

Läser nu: ”Död i främmande land” av Donna Leon. Det är en deckare som utspelar sig i Venedig

Favoritförfattare: ”Har egentligen ingen, men under de senaste åren har jag läst mycket av Barbara Voors, Marie Hermansson och Inger Edelfeldt”.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons