Annons

Erlandsson avgår i DHR

DHR Kristianstads ordförande, Jörgen Erlandsson, avgick med omedelbar verkan efter De Handikappades Riksförbunds omtalade möte i tisdags. – Vi som själva är rörelsehindrade vill inte bli företrädda av icke rörelsehindrade, säger han.
Kristianstad • Publicerad 16 juni 2001

Jörgen Erlandsson har varit ordförande för DHR Kristianstad i sammanlagt sju år. Han ser styrelsens och sitt eget avhopp som ett klargörande av att de handikappade själva kan företräda sin intressen. Frågan om kravet på att förbundets ordförande själv ska vara rörelsehindrad har länge varit under het debatt inom DHR. Jörgen Erlandsson berättar att många av förbundets medlemmar är anhöriga till handikappade.

– De tror att de vet vårt bästa, menar han. Därför ville han själv inte sitta kvar som ordförande i DHR: s lokalförbund, utan är med och startar upp en lokal gren av det nybildade Rörelsehindrades förbund.

Annons

– Vi har ett arbetsnamn som lyder Rörelsehindrades förbund Respect, berättar han och menar att ordet respect ger en viss modernitet.

– Vi jämför oss med moderna rörelser som Attac och försöker samla medlemmar som vill jobba på det här sättet att vi själva tar ansvar för våra liv och våra rättigheter, säger han och menar att det nya förbundet ska vara mer av en medborgarrättsförening än en handikappförening.

Hur det går för det nya förbundet vill Jörgen Erlandsson låta tiden utvisa.

– Vi har redan träffats och börjat vårt arbete. Men det viktiga är inte formaliteter, det viktiga är den självständiga medborgaraspekten, säger han.

Sitt avhopp som ordförande på lokal nivå ser han som en tråkig men oundviklig utveckling.

– Jag har försökt, som ordförande, att hålla samman DHR så länge som möjligt och jag respekterar i min tur dem som valt att kämpa vidare på det gamla sättet, säger Jörgen Erlandsson.

eva.emmelin

@kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044-18 55 56
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons