Espresso – kaffets snaps
Svenskar dricker näst efter finländarna mest kaffe i världen. Kaffet är den naturliga pausdrycken i svenska hem och på arbetsplatser. Till fikarasten är en kopp kaffe mer eller mindre obligatoriskt och många dricker gärna en slät kopp efter maten.
Dessutom har det sedan 1980-talet poppat upp kaffeställe som svampar ur marken och de har blivit den naturliga mötesplatsen för alla åldrar. Kaffebranschen är glad och det är även mejerierna.
Det är väldigt bra för oss. Vi säljer flera 100 000 liter mjölk per år i Skåne till alla dessa nya kaffeställen som använder mjölk i sina kaffedrinkar, säger Per Högsten, marknadschef storhushåll på Skånemejerier. Men det är inte bara kaffedrickandet som vuxit sig trendigt utan det har även råvaran och tillagningen gjort.
I kaffehyllan i livsmedelsbutiken finns inte längre bara mellanrost och mörkrost utan även är det franskrostat, colombianskt, ekologiskt och mycket annat. Och sidan om finns det hela bönor som går att köpa hem och mala i den egna kaffekvarnen för att efter eget tycke och smak göra sin hemmablandning. Men det är inte lätt. Det gäller att känna till bönorna, rostningen, och hur ett kaffe bör bryggas.
Om man är osäker är det alltid bra att köpa färdigmalt kaffe. De har den rätta blandningen och är färskt, säger Calle Åkerstedt, som arbetar på branschföreningen Svensk Kaffe Information, SKI.
Han säger att brygga gott kaffe är som att komponera ett stycke musik. Det krävs harmoni. Och Calle Åkerstedt vet hur ett stycke kaffe ska komponeras
Det viktiga är att aldrig koka kaffe utan att brygga det, säger han bestämt. Kokkaffe är hemskt. Sen är det viktigt att koka med rent kallt vatten och att servera det färskt. Valet av bönor menar han är individuellt. Men det finns tre huvudtyper av kaffe vilka är Arabica, Robusta och Liberica. Det är nästan uteslutande Arabica som används i Sverige. Robusta har en något fränare smak.
Kaffet från Kenya är det bästa eftersom det växer högt. Många använder de bönorna för att spetsa sina blandningar.
Det är nämligen ytterst sällan som kaffet säljs oblandat. Varje företag har sina blandningar som ger kaffet sin speciella smak. Eller så köper man egna bönor och gör det själv.
Men om man inte orkar att stå och rosta, mala och brygga kaffet finns det istället
allt fler kaffeställen att välja mellan. Antingen kan man förtära kaffet på plats i en mysig fåtölj, stående vid baren eller varför inte få ett plastlock och ta med sig kaffet på promenaden. På Ohlssons House of Coffee i Kristianstad står Ulrika Hellberg och gör en Caffe Latte till en av sina gäster.
Den är populärast, säger hon och ångar mjölken skummande.
På deras meny finns ett otal olika drinkar att välja mellan och nästan alla är baserade på espresso.
Den är smakrikare än vanligt kaffe, kaffets snaps helt enkelt, säger Tom Persson som
öppnade kaféet 1998.
Han har sedan dess märkt att kaffekulturen har utvecklats i Kristianstad. Allt fler har specifika önskemål och kommer in och köper hela kaffebönor för att mala själva.
En Caffe Mocha tack, beställer Daniel Hultin som har kommit för en stunds fika med sina kompisar.
De går i gymnasiet och går gärna på café när de har rast eller håltimme.
Den här är god. Lite sötare än kaffe, säger Daniel Hulten om sin Caffe Mocha som är som en Caffe Latte fast med chokladpulver och vispgrädde. Och lite riven choklad på toppen.
terese.cristiansson
@kristianstadsbladet.se