Essinger börjar om

2007 var Emma Essingers år. På sommaren turnerande hon land och rike runt med Martin Stenmarck, på hösten var hon musikalisk motor i TV 4, på vintern släpptes hennes debutsingel. 2008 tar hon ett steg tillbaka och gör ett hemvändargig när hon gästar XL Big Band på Stora Torg i kväll.
Kristianstad • Publicerad 7 juli 2008
Försäkrade fingrar? Saxofonisten Emma Essinger har försörjt sig på livegig allt sedan gymnasieåren. Bild: Tommy Svenson
Försäkrade fingrar? Saxofonisten Emma Essinger har försörjt sig på livegig allt sedan gymnasieåren. Bild: Tommy SvensonFoto: 
Foto: 

Kristianstadsmusikern har upplevt sitt mest hektiska år hittills. Efter flytten till Stockholm för två och ett halvt år sedan har hon uppnått mer än en standardsaxofonist ens vågar drömma om.

Det som en gång började med Robert Wells jam på Södra kasern, och som fortsatte via ABBA-Fridas upptäckt, landade i fjol med spelningar på Nalen tillsammans med popstjärnan Linda Sundblad och svenska soulkollektivet Blacknuss, gig med Titiyo, som centralfigur i Martin Stenmarcks första stora riksturné och ett skivkontrakt där förstasingeln "Say, say, say" roterat varm på ZTV och svenska MTV. Samma låt som dessutom blev vinjettintrot till TV 4:s humorsatsning "Fredag hela veckan", där Essingers saxofonsolo bjuder in i bästa David Letterman-stil.

- Där hade jag flyt! Jag lyckades övertala den som samlade ihop musikförslag i bandet att ta med ett par sekunder från min låt, och just den ville tv-producenterna sedan ha. Emma Essinger ler lugnt tillmötesgående och konstaterar att det är dags att ta ett steg tillbaka.

- Det första jag gjorde när jag flyttade till Stockholm var att sätta mig ner och göra en lista över de jag kände där. Det var inte så många. Jag har aldrig haft någon pappa med en massa kontakter. I Stockholm visste ingen vem jag var. Så hela den här tiden har gått i ett. Man har gått på en konsert med en kompis som känner någon som vickar i bandet som även är producent, och på så sätt har det knytits kontakter, man har spelat ihop och ett gig har lett till ett annat. Jag har haft turen att kunna försörja mig på gigandet sedan jag gick ut gymnasiet.

I dag är Emma Essinger ett etablerat namn i huvudstadens musiker- och arrangörskretsar. Tack vare singelns rotation i musik-tv-kanalerna även hos en nationell publik, även om det stora genombrottet låter vänta på sig.

- Nu känner jag nästan att jag måste börja om. Nu har jag fått perspektiv på allt, jag vet hur branschen fukar, hur liten den faktiskt är, vad jag inte och faktiskt kan göra, vilka som jag trivs med, vilka som är snälla, ha ha! Nu vill jag ha tid för att experimentera med min musik, göra mina låtar, välja vilka jag vill jobba med till min platta ... Så när Kristianstadsbladet träffar Emma Essinger, strax efter en intervju hos Radio Kristianstad på Lilla Torg, så är det en till synes rätt avslappnad och landad person som även hunnit med inspirationsresor till New York, London och spontanjammat med indiska musiker i Goa. Hur mycket av det som kommer att märkas på den framtida fullängdsdebuten återstår att se.

- Jag experimenterar hela tiden. Med Blacknuss har jag upptäckt att jag gillar poprocksoulfunklåtar.

Poprocksoulfunk!

- Jag tycker om låtar med groove i, det går jag i gång på, säger hon och immiterar ett trumsolo.

När hon äntrar scenen på Stora Torg som gäst hos XL Big Band i kväll har storbandet arrangerat ett par låtar för att vara tillmötesgående i groovefrågan.

- Men jag kommer väen hänga på i några jazzstandards, och i något riktigt modernt av ledaren Claus Sörensen ... Riktigt modernt.

044-18 55 58

Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.