GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

City

Ett högst levande torg

Lilla Torg i Kristianstad är som gjort för att vara en samlingsplats. Med nya företag som etablerar sig blir kärnan mer och mer attraktiv.
Publicerad 24 mars 2022
Nytt läge för Mats och Björn på Cenino Donna.
Nytt läge för Mats och Björn på Cenino Donna.
Mysig atmosfär inne på nya Cenino Donna.
Mysig atmosfär inne på nya Cenino Donna.

Det är inte för inte som Lilla Torg kallas för Kristianstads mittpunkt. Och det är inte för inte som det just här är folk och rörelse. Ännu en anledning att besöka Lilla torg är nu att Cenino Donna har flyttat in i Sandelins gamla lokaler.

”Det känns som vi bokstavligen är ute på torget med de stora skyltfönsterna och ljuset som strömmar in”
Lotta Stridsberg

– Vi är så glada för det här läget! Det känns som vi bokstavligen är ute på torget med de stora skyltfönsterna och ljuset som strömmar in, säger Lotta Stridsberg som är inköpare på Donna.

Hon märker att många är nyfikna och bara tittar in spontant och att man kommer rakt in på damavdelningen gör att extra många nya kunder har kommit in.

– Det märks att det finns ett otroligt sug hos kunderna nu. Många är så taggade på våren och att få köpa sig något nytt. Den här veckan kom en kund in och köpte en ny Filippa K kostym och tre väninnor kom in och alla gick härifrån med påsar. Sådant blir man så glad över och det är helt klart ett uppdämt behov efter att folk inte har handlat på ett tag på grund av pandemin men nu känns det otroligt positivt, säger Lotta.

I nya butiken hittar man dam -, herr - och barnavdelning och en trappa ner finns skor och en avdelning för kostymer.

– Här nere har vi gjort en skön sitthörna och vill ge kunden extra service. Om man exempelvis ska gifta sig är det skönt att i lugn och ro kunna ta emot ett sällskap här nere och kunna ge dem så bra service som möjligt. Att kunderna ska känna sig sedda och få den hjälp de behöver är det viktigaste vi kan ge dem, säger Lotta.

Glatt överraskande är att det även finns en cafédel direkt till vänster när man kommer in. Här kan man komma in för att ta en kaffe, fika och något lättare att äta. Cirka 14 sittplatser finns inomhus och några sittplatser på bästa läget finns utanför.

– Detta har vi känt länge att vi har velat ha, både för våra kunder men även för alla andra som vill ta en god kopp kaffe i härlig miljö, säger Lotta som tycker att det bidrar med lite storstadskänsla.

På andra sidan torget öppnar Butik Smaca upp i Brödbodens gamla lokaler. Martin och Carina Skoog som är ägare till restaurang Smaca har hämtat inspiration från de gamla lanthandlarna och saluhallarna både vad gäller inriktning och interiör. Med långa diskar fylld med charkuterier, ostar, kyckling, kött och såser följt av en avdelning med marmelader, knäckebröd, kex och oljor kommer det även att finnas ett grönsaksrum fyllt med säsongens grönsaker. Men även annat som hör köket till som porslin, knivar, textilier som också ska ha en koppling till och runt Kristianstad.

Glada miner inne på nya Butik Smaca på Lilla Torg.
Glada miner inne på nya Butik Smaca på Lilla Torg.

– Den röda tråden är att allt ska vara närproducerat. Här ska man även kunna köpa med sig matlådor hem på det som blivit över på lunchen från Smaca till ett reducerat pris. Ett bra sätt att minska på matsvinnet, menar Martin.

Tanken på att öppna upp en butik har funnits länge, det gällde bara att hitta en lokal med ett läge som var nära restaurangen.

– Vi vill ju gärna att folk ska kunna köpa med sig hem det vi använder i restaurangen när vi lagar mat. Det ger en bra synergieffekt att kunna hänvisa nöjda gäster på restaurangen hit till butiken när de bara ligger ett stenkast ifrån varandra, säger Martin.

Två utbildade kockar är anställda till butiken. Detta för att verkligen kunna hjälpa kunden så mycket som möjligt när det kommer till smaker, recept, råd om tillagning och hållbarhet. I glaspaviljongen på torget kommer det i sommar att finnas en cocktailbar med lättare meny. En bar att sitta vid inne i paviljongen och en stor uteservering med loungemöbler utanför. Ett garanterat vattenhål för många Kristianstadsbor och turister.

Företag: Butik Smaca

Ägare: Martin och Carina Skoog

Var: Lilla Torg

Antal anställda: 2 stycken

Butiksyta: 90 kvadratmeter

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.