Annons

Ett kafferep i jätteformat

Den svenska cafékulturen har förändrats de senaste åren. Det har väl knappast undgått någon. Numera höjer ingen på ögonbrynen för den som njuter caféliv i flera timmar om dagen med bara en kaffe som förtäring. Däremot blir det allt vanligare att den svarta koppen kaffe byts ut mot en fransk café au lait eller varför inte en italiensk cappucino. Kristianstadsbladet gav sig ut på stan för att få veta hur ett bra café ska vara. Vad är viktigast? Stämningen, kaffet eller bakverken?
Kristianstad • Publicerad 21 januari 2001
Att köa på Duvanders en lördag kan vara något tröttsamt.
Att köa på Duvanders en lördag kan vara något tröttsamt.Foto: 

På fredagar går man på den moderna typen av caféer med kaffedrinkar som till exempel espresso med varm mjölk. På söndagar går jag hellre på den gamla sortens konditorier.

Patricia Nilsson gillar alla sorters fikaställen och har klart för sig vilka som passar bra när. När Kristianstadsbladet träffar henne tar hon en paus i lördagsshoppingen. Hon är hemma i Kristianstad och hälsar på föräldrarna.

Annons

På lördagsförmiddagen tar hon med sig mamma ut på stan. Eftersom det varken är fredag eller söndag, utan dagen mittemellan, väljer hon ett café av typen mittemellan.

Det blir Teapot.

–Vi brukar gå hit när vi är ute på stan tillsammans. Här är väldigt trevligt och så har de jättegoda scones. Varma, säger Birgitta Nilsson.

När de kommer in på fiket är borden redan dukade med stora tekoppar och assietter i glada färger. Det känns hemtrevligt. På en gammal eldstad står sylt för alla smaker. Det är bara att ta för sig.

Att man äter scones när man sitter på Teapot är en självklarhet för Patricia och Birgitta Nilsson. Vilket te de ska dricka är däremot inte lika lätt att bestämma. Menyn är en lång lista med mängder av okända tesorter.

–Det är roligt att ta något som man inte smakat förut. Jag väljer borabora, säger Birgitta Nilsson.

–Jag tar copacabana med romsmak. Det passar bra eftersom jag är förkyld, tycker Patricia Nilsson.

För Carina Nilsson och Joakim Thell var valet av dryck betydligt enklare. De äter sen frukost på Zeke´s. Varsin kopp svart kaffe har de försett sig med. Snart dukas de varma mackorna fram. Hon har valt tonfisk, han köttbullar.

–Vi går hit eftersom de gratinerade mackorna är så goda. Det är skönt att slippa fixa maten själv, säger Joakim Thell.

Att ett café har goda smörgåsar är viktigt. Det håller Per Svensson med om. Han blev väckt i morse när kompisen Martin Erlandsson ringde och frågade om han ville följa med ut och fika. Då var det inte mycket annat att göra än att dra sig upp ur sängen och möta upp på Ohlssons House of Coffee.

Annons

–Det är bra att bestämma träff ute på helgen, då kommer man igång ordentligt, tycker Martin Erlandsson.

Han kommer ursprungligen från Ystad och tycker att Kristianstads caféutbud slår den gamla hemstadens med hästlängder. Att han valt Ohlssons beror på att det är mysigt.

–Ett fik ska inte vara stort och sterilt. Momang till exempel, det gillar jag inte. Man ska käka om man ska gå dit, inte bara dricka kaffe.

Grabbarna resonerar sig fram till vilka ställen i stan som är trevligast.

–Till Duvanders kan man gå med en tjej, säger Per Svensson.

–Ja, det är mer dejtarstället. Liksom PåTår, säger Martin Erlandsson.

Jessica Lindh ser saken från ett annat håll. När hon går ut med sin man, blir det mat och inte fika.

–Han vill alltid äta ordentligt. Det blir ofta pizza eller hamburgare. Därför passar jag på att välja kaffe och kaka när jag går ut med en väninna.

Det är just vad hon gör idag. Jessica Lindh och Eva Truedsson har slagit sig ner på Wahlquists Conditori. De gillar det gamla caféet eftersom där är gott om plats.

–Det går bra att komma in även med barnvagn.

Annons

När de för en gångs skull inte behöver ta hänsyn till några män, laddar de rejält med kakor. Två ordentliga bitar och stora kaffekoppar.

Kakor, det är också främsta anledningen till att Maria Blidfors har lämnat hemmet denna lördag. Hon sitter lätt lutad över bordet i en av Duvanders karmstolar.

–Vi går alltid hit på lördagar och söndagar, säger Fredrik Berlind och fortsätter:

–De har de allra godaste kakorna här.

Maria Blidfors är inte sen att hålla med:

–Man kan alltid lita på kvaliteten.

Idag är de ett helt kompisgäng som slagit sig ner för en stunds småprat till kaffet. Hans Persson trivs med atmosfären på det fullproppade caféet. Han kallar miljön stilig och snygg. Med mycket folk i rörelse finns det alltid mycket att titta på. Mer än om de hade suttit hemma och fikat.

–Dessutom är kakorna godare än om man hade bakat själv, flikar Fredrik Berlind in.

malin.ullman@kristianstadsbladet.se

Så mycket kostar kaffet i Kristianstad:

Annons

Fattige Riddar´n: Café au lait 22 kronor, espresso 17 kronor (26 för dubbel). Mest sålda dryck är café au lait.

Brödboden: Café au lait 19 kronor, espresso 16 kronor (19 för dubbel). Mest sålda dryck är vanligt kaffe.

Café PåTår: Café au lait 18 kronor, espresso 15 kronor. Mest sålda dryck är vanligt kaffe och coca cola.

Café Sandhem, Vä: Café au lait finns ej, espresso finns ej. Mest sålda dryck är vanligt kaffe.

Conditori Boulevard: Café au lait finns ej, espresso finns ej. Mest sålda dryck är vanligt kaffe.

Conditori Fantasi: Café au lait 18 kronor, espresso 18. Mest sålda dryck är vanligt kaffe.

Darins Bageri: Café au lait finns ej, espresso finns ej. Mest sålda dryck är vanligt kaffe.

Duvanders Conditori: Café au lait 19 kronor, espresso 21 kronor. Mest sålda dryck är vanligt kaffe.

Malmströms Konditori Efterträdare, Nordgren & Hagman: Café au lait finns ej, espresso finns ej. Mest sålda dryck är vanligt kaffe.

Nya Conditoriet, Åhus: Café au lait finns ej, espresso finns ej. Mest sålda dryck är vanligt kaffe.

Annons

Restaurang & Kafé Långebro: Café au lait finns ej, espresso finns ej. Mest sålda dryck är vanligt kaffe.

Wahlquists Conditori Efterträdare: Café au lait finns ej, espresso finns ej. Mest sålda dryck är vanligt kaffe.

Zeke´s Baglomma & Coffeehouse: Café au lait 24 kronor, espresso 12 kronor (18 för dubbel). Mest sålda dryck är coca cola.

Av Malin Ullman 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons