Annons

Ett rätt ett fel om ledsagare på semester

Kristianstad • Publicerad 24 september 2003

Omsorgsnämnden i Kristianstad har i ett fall gjort helt rätt när de inte beviljat en funktionshindrad person ledsagare för en semesterresa utomlands.

I ett annat fall är samma beslut fel. Detta slår länsrätten fast i två domar som meddelades i veckan.

Annons

Det första kvinnan gäller en kvinna som ansökt om utökad personlig assistans för en utlandssemester i början av sommaren. Omsorgsnämnden sa dock nej, och hänvisade till att kvinnan redan var berättigad, genom lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), assistans.

De hävdade att hennes begäran överstiger de "goda levnadsvillkor" som LSS ska se till att en människa har, och menade att hon kunde ha "sparat" assistanstimmar under året för sin utlandssemester. Länsrätten går här på samma linje som nämndens överklagade beslut, och menar att kvinnan får anses vara "tillförsäkrad goda levnadsvillkor".

Det andra fallet gäller en man som sökt utökad personlig assistans för att kunna resa utomlands för att fira en jämn födelsedag. Omsorgsnämnden ansåg dock att mannen genom olika insatser i enlighet med LSS har den assistans som krävdes och avslog ansökan.

I detta fall går länsrätten dock på mannens linje, och upphäver nämndens överklagade beslut. Rätten menar att mannen för att "kunna leva som alla andra" bör få åka på en resa för att fira sin bemärkelsedag.

Eva Emmelin

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons