Ett sommarnöje att lägga på burk

För många är jordgubbsplockning ett midsommarnöje. På gården Torsäng, mellan Näsby och Torsebro, kan man plocka jordgubbar i familjen Nilssons två tunnland stora jordgubbsland.
Kristianstad • Publicerad 24 juni 2001
En ny svensk tradition för familjen Tejo. Storasyster Stefanni, mamma Gilda, lillasyster Amanda och Pappa Leonardo plockar jordgubbar.
En ny svensk tradition för familjen Tejo. Storasyster Stefanni, mamma Gilda, lillasyster Amanda och Pappa Leonardo plockar jordgubbar.Foto: 
Stina Nilsson, 12 år, brukar hjälpa till med att ta hand om försäljningen av familjens jordgubbar. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Stina Nilsson, 12 år, brukar hjälpa till med att ta hand om försäljningen av familjens jordgubbar. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Det var kaos hos familjen Nilsson i torsdags då folk kom för att plocka jordgubbar inför det stundande midsommarfirandet. På midsommarafton var jordgubbarna slut. Tack vare det varmare vädret har en ny omgång jordgubbar hunnit mognat fram.

–  Jordgubbarna är av ovanligt bra kvalitet i år. Det är de kalla nätterna som har gett jordgubbarna tid att mogna till, berättar Elisabet Nilsson på Torsäng gård. – Det är tradition för svenskarna att äta jordgubbar under de drygt fyra veckorna som säsongen varar. För svenskarna är det smaken som är viktigast eftersom vi i regel äter jordgubbar som ett mål. Söder ut i Europa har man inte motsvarande tradition. Där är färgen och formen viktig. Oftast används jordgubbarna som dekoration eller i kombination med andra bär, förklarar Elisabet Nilsson.

Det är första gången som familjen Tejo från Chile plockar jordgubbar tillsammans.

–  Vi ville göra en liten utflykt med barnen så vi bestämde oss för att åka hit och plocka jordgubbar. Det är roligt att lära dem de svenska traditionerna, säger Leonardo Tejo.

I år har den kalla våren bidragit till förseningen av jordgubbarnas mognad. I och med detta har utbudet av jordgubbarna inför midsommarhelgen varit begränsad vilket har resulterat i ett högre literpris. Hos familjen Nilsson kostar jordgubbarna 18 kronor per liter om man plockar själv och 25 kronor litern om man föredrar färdigplockat. Efter midsommarhelgen förväntas priserna gå ner. På Nilssons gård odlas två sorters jordgubbar. Den amerikanska jordgubbsorten Honeoye är den som oftast odlas fram lagom till midsommar. Den mognar tidigt och är fast i fruktköttet vilket gör att den håller bättre för längre transporter. Den andra sorten är holländska Korona. Dess smak är oftast den som genomsnittssvensken gillar bäst. Den har en annan sötma och passar bättre för att frysas in.

sophie.karlsson

@kristianstadsbladet.se

Sophie Karlsson 044-18 56 40
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.