Annons

Ett vuxet jobb

Mikael Mattson hittade äntligen sitt drömhus i det gamla bränneriet. Som privatrådgivare på Sparbanken Skåne vet han vad det innebär att göra sitt livs affär med att köpa hus. Han menar att det är stort och ska kännas.
Publicerad 22 april 2021

Namn: Mikael Mattson

Ålder: 33 år

Familj: Frun Pernilla och dottern Tuva 1 år

Bor: I ett hundra år gammalt bränneri mellan Everöd och Degeberga

Jobbar som: Privat rådgivare på Sparbanken Skåne

Bästa jag vet: Resa! Har rest jättemycket och det finns inget bättre sätt att koppla av på. Bruset försvinner.

Procenttårta: 30% bankman, 20% kock, 20%, hårdrockare, 20% globetrotter, 10% ego.

Mikaels 5 banktips:

Annons

1. Man får låna 85% vid bolån och 15% behöver man betala själv. Köper man alltså ett hus för 3 miljoner så får man låna 2 550 000 kr och 450 000 kr måste man betala själv. Med det sagt är det väldigt viktigt att börja spara tidigt.

2. Kolla av vad för renoveringsbehov som finns. Ska man låna för renovering går det under privatlån. När renovering är gjord kan man värdera om huset och baka om privatlånet i bostadslånet.

3. Ta inga onödiga kreditlån. Det kan tyckas smidigt i stunden men kan få allvarliga följder och påverka om man får ta banklån när man sedan behöver det.

4. Prata pengar! Med era barn, med er partner och med oss. Intresse kommer oftast med kunskap och vi älskar att prata om vårt jobb.

5. Börja spara! Ju tidigare man börjar med att månadsspara desto bättre är det men tänk samtidigt att det är aldrig för sent att börja. Att spara vad man kan varje månad gör snabbt stor skillnad.

I november 2009 köpte Mikael och Pernilla sitt hundra år gamla bränneri mellan Everöd och Degeberga. Efter att ha bott utomlands i flera år började de längta efter en fast punkt och då båda kom från Kristianstad så började de leta. De ville båda ha ett hus med historia, nära till stan men samtidigt på landet. Efter 10 månader hittade de bränneriet. – Men det var 10 månader som kändes som att vi aldrig skulle hitta något, säger Mikael som är glad att det blev just det här. Hans fru är driven och tycker om att ta tag i projekt direkt. Mikael är eftertänksam och vill gärna fundera, planera och räkna på saker och ting. Men han menar att om båda hade varit som honom så hade inte mycket blivit gjort.

–Bränneriet var delvis renoverat och hade gått från fabrik till olika verksamheter med bostad. Men det är inget vanligt hus. Köket ligger exempelvis på ovanvåningen, berättar Mikael.

Mikael jobbar som privatrådgivare på Sparbanken Skåne. Ett jobb han trivs utomordentligt med. – Kunder vänder sig till banken med allt som har med deras ekonomi att göra. De har en tillit till oss som gör att man verkligen tar sitt jobb på stort ansvar. Man får en nära relation till många och helt plötsligt så har man kunder som är släkt med varandra för att den ena har rekommenderat till den andre. Jag har kollegor som har jobbat i banken i 40 år och flera av dem har kunder i tredje generationen nu, det är fint.

Att få vara en del av när någon ska göra sitt livs investering genom att köpa en bostad tycker Mikael är både roligt och spännande. – Det är ju stort och det ska kännas. Jag brukar säga till kunden, att jag vet hur det känns, säger Mikael.

”det är viktigt och det är inte så stelt och vuxet som kanske många kan tro”
Mikael Mattson

Som privatrådgivare så pratar Mikael om livets alla skeden med sina kunder. – Jag önskar att någon hade sagt till mig när jag var 18 att nu ska vi ta ett möte på banken och prata sparande. Det är inte alla föräldrar som kan prata ekonomi med sina barn och då rekommenderar vi att man bokar en tid hos oss så hjälper vi till med hur man kan börja. Det är lätt att skjuta på det för vem vill prata pension när man är 20? Men det är viktigt och det är inte så stelt och vuxet som kanske många kan tro.Kan man få in tänket att månadssparandet är grunden för att kunna köpa sig en egen bostad, för att få det lite härligt när man är äldre och för livets alla överraskningar så kommer man kanske lättare igång.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons