Annons

EU föreslås införa stöd till bönder igen

EU-kommissionen aviserar kompensation för den senaste tidens prisfall på bland annat smör, ost och mjölk.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2009

EU tog bort sitt exportstöd för smör, ost och mjölkpulver 2007 när världsmarknadspriserna stigit. Nu föreslår EU:s jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel att stöden återinförs redan i den här veckan. Dessutom vill hon att EU-kommissionen ska kunna köpa smör och mjölkpulver till förutbestämda priser. Låga världsmarknadspriser och den allmänna finans-oron ställer till det för bönderna.

– I det läge vi har nu är det rätt att EU går in med stöd, även om jag är emot regleringar, säger Lars-Erik Karlsson, initiativtagare till det nybildade nätverket som arbetar för högre avräkningspriser till mjölkbönderna.

Annons

Ändå tror han inte på en helt fri marknad.

– Det är livsmedel vi arbetar med. Skulle marknaden bli helt fri kan det bli risk för svält runt om i världen, säger han.

Från branschföreträdare inom Svensk Mjölk hävdas att bönderna måste vänja sig vid stora prisskillnader i framtiden, något bönderna i USA brottats med i många år.

Per Stensson, mjölkbonde i Sjöbo, var på studiebesök i höstas i USA, på Cornell Universitet i Ithaka i staten New York.

I USA har marknaden under en längre tid varit helt avreglerad.

Hans slutsatser efter besöket är framförallt att det behövs större konkurrens vad gäller insatsvaror såsom foder och konstgödsel.

Bristen på konkurrens för med sig att de svenska bönderna får betala överpriser. En annan lösning han ser på sikt är ett system med inköpsföreningar.

– Som köper upp råvaran, mjölk, och säljer vidare till dem som betalar bäst, antingen vad gäller ost, mjölk eller mjölkpulver, säger Per Stensson.

Problemet i Sverige är att bönder inte kan byta mejeriförening under en kortare tid, även om en annan förening skulle betala mer för mjölken.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons