EU-förslaget som syns på målarduken
Hur kan vi veta att det vi köper inte är skadligt för hälsan och miljön? För att förbättra skyddet kom förordningen Reach till för sju år sedan. Reglerna omfattar inte bara kemiska ämnen som används inom industriell behandling, utan även dagligen. Kläder, möbler, rengöringsprodukter och hushållsapparater är exempel på varor som påverkas. Först år 2018 kommer reglerna att gälla fullt ut och mycket arbete återstår. Dels måste företagen ha kunskap om effekterna av ämnena de hanterar. Dels tar det lång tid att ta fram begränsningsförslag.
Undantag finns
I en sådan process befinner sig ett förslag från Sverige. Det gäller den omdebatterade tungmetallen kadmium, som är cancerframkallande och giftig för vattenmiljön.
Både i Sverige och i EU är det förbjudet att använda produkter med kadmium, men några undantag finns. Däribland konstnärs- och hobbyfärger. Från svenskt håll vill man begränsa ämnet även i dessa. I butiken Svenskt konstnärscentrum i Kristianstad har man redan märkt en skillnad.
– Branschen har tagit ansvar och plockar väck produkter med kadmium hela tiden. De har varit medvetna om att vändningen är på gång, säger Tonny Andersén.
Butiken, som numera bara tar in färger utan kadmium, har mött ett blandat mottagande från konstnärer.
– Vissa har jobbat med en viss färg i hela sitt liv. Det kan vara svårt att göra en omställning till miljövänliga produkter. Man kan mista lite färgintensitet jämfört med en kadmium röd till exempel.
Ann Ängmo, konstnär i Maglehem, är i butiken för att handla. Hon berättar att hon inte reflekterat över om produkten innehåller kadmium.
– Men jag är väldigt tacksam om ämnet tas bort. Så ego får man inte vara, det gagnar ju miljön.
Skadar arvsmassan
Principen i Reach är att det är tillverkare, importörer och företag som använder kemikalier som bär ansvaret för vad de släpper ut på marknaden.
– Min bedömning är att det bör ha haft en del effekter, men än så länge har det gjorts för lite uppföljningar. Det har gått för kort tid för att med säkerhet säga att det här har hänt, att så här pass mycket bättre har det blivit, säger Lars Gustafsson, myndighetsexpert på Kemikalieinspektionen.
Det kan bland annat röra sig om ämnen som kan skada arvsmassan, är cancerframkallande, stör fortplantningen eller kan samlas som gifter i miljön.
– EU har helt klart den tuffaste kemikalielagstiftningen i världen sedan den antogs, säger Lars Gustafsson.
Under Svenskt konstnärscentrums 26 år har en markant förändring skett åt det miljövänligare hållet. Från att ha sålt 90 procent oljefärg och terpentin har det bytts ut mot 90 procent vattenbaserade produkter. Tonny Andersén påpekar att färg i sig ändå har kemikalier i sig.
– Jag hoppas inte att konstnärerna slutar jobba med färg, säger han med ett leende. Då blir hela samhället lidande.