GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Extreme Home Makeover – the Åhus edition

Längst ner på gatan i ett av Åhus många tegelvillområden från 70-talet gömmer sig ett stort, vitt och till synes helt nybyggt trähus i New England-stil. Men, villan är inte ny, utan ett resultat av ett två år långt projekt à la ”Extreme Home Makeover” med paret Bodil och Ante i huvudrollerna och Calle, Patrik och Mia på Bosses färg som engagerade samarbetspartners.
Vem bor här: Bodil Karlsander och förskollärare på Kulltorpskolan. Läser till certifierad inredare och hemstylist. Andreas ”Ante” Wihlborg med eget företag Montage & Bygg. Bodils döttrar Maja och Ella och Antes döttrar Alva och Maja.Katten Plura.
Var ligger huset: Mejramsvägen 17 i Åhus.
Vilken typ av hus: En modern, vitmålad trävilla i New England-stil skapad i och runt en gul tegelvilla i originalskick från 1971. Renoveringen inleddes maj 2019, inflyttning i augusti 2019 då ovanvåningen var färdig. Planerar att vara helt klara i under 2022.
Vem har gjort vad: Allt jobb förutom el, vvs och spackling utfört av Ante, Bodil och Antes far Lennart. Bosses färg har under hela projektets gång agerat samarbetspartner och huvudleverantör av material.
Kvar att fixa:Tvättstuga, kontor, pannrum i källaren. Utekök med tillhörande lounge, pool, uppfart och anläggning av trädgård.
Bilder och mer info: Instagram: @mejramsgrand
Foto: Thomas Bengtsson
Foto: Thomas Bengtsson
Foto: Thomas Bengtsson
Foto: Thomas Bengtsson
Foto: Thomas Bengtsson
Foto: Thomas Bengtsson

När Bodil och Ante blev ett par i början av 2018 bodde Bodil tillsammans med döttrarna Maja och Ella och katten Plura i Hammar och Ante med sina två döttrar Alva och Maja i Furuboda. Ganska snart bestämde de sig för att de ville flytta ihop för att förstärka känslan av en nystart tillsammans. Åhus dök upp som ett perfekt alternativ. Centralt, med närhet både till skola, service och kommunikationer och både hav och skog alldeles intill knuten.

Först tänkte de bygga nytt på en tomt på södra Äspet, men av olika anledningar gav de upp den idén och letade istället efter ett renoveringsobjekt som skulle få utgöra stomme till deras drömhus. Inte långt efter de börjat leta, dök ett 70-tals hus i tegel upp, perfekt beläget på en yttertomt. Precis lagom storlek, och i stort sett helt i original från byggåret 1971. Det blir perfekt, tänkte de.

Ante driver en byggfirma och har byggt många hus genom åren, bland annat huset i Furuboda där han själv tidigare bodde. Bodil har inredning som sitt allra största intresse och har under åren renoverat två stycken sjuttiotalshus. Det här skulle alltså bli det tredje, men på en helt annan nivå.

Redan innan de varit inne i huset hade de en klar bild över den nya planlösningen. Under visningen förstod de att deras planer skulle gå att förverkliga. Även om det skulle kräva väldigt många timmars jobb.

I slutet av maj 2019 skrev de kontrakt och samma helg började de riva på ovanvåningen. Tre månader senare var alla fyra döttrarnas rum och toaletten på övre plan färdigrenoverade och den stora familjen flyttade in samtidigt som renoveringen fortsatte.

Sedan dess har mycket hänt. Den som kommer ihåg hur det tidigare såg ut på Mejramsgränd 17, känner inte igen mycket när de går förbi huset. Ännu mindre om de skulle kika in. Allt är omgjort. Verkligen allt. Och det samtidigt som både Ante och Bodil fortsatt arbeta heltid på sina respektive jobb under hela renoveringstiden. Man kan fråga sig hur det varit möjligt och var de fick och fortfarande får sin energi ifrån.

"Vi såg slutmålet klart och tydligt framför oss och sedan var det mer eller mindre bara att köra."

–Vi hade helt enkelt bestämt oss, säger Ante. Dessutom hade vi en plan redan från början. Vi såg slutmålet klart och tydligt framför oss och sedan var det mer eller mindre bara att köra.

Drömhemmet som växt fram i och runt den gamla tegelvillan är ett vitt, stort och vackert trähus med liggande träpanel i typisk New England-stil. En stil som funnits som en grundpelare i hela projektet – både exteriört och interiört.

–När man brinner för något så som vi gör för detta, att skapa vårt gemensamma drömhem, kommer energin lite av sig självt, fyller Bodil i. Det hjälper så klart att Ante är snickare med det kunnande och den erfarenhet det innebär. Dessutom har Antes pensionerade far, Lennart, lagt många timmar i huset.

Om man blåser ut allt i ett hus för att sedan bygga upp bit för bit, blir det såklart väldigt många olika beslut som ska tas och val som måste göras. Både rent byggtekniskt, men även vad gäller material, färg och form.

–Mitt stora intresse för inredning har också hjälpt, såklart, fortsätter Bodil. Varje dag jag får jobba med att göra det fint här är en ynnest, trots allt slit, säger Bodil. Vi har också fått ovärderlig hjälp av Calle, Patrik och kanske framförallt Mia på Bosses färg vad gäller bollning av idéer, planering av alla ytskikt, färgsättning och design. Hon har kommit med massor av tips på hur man kan tänka i olika situationer. Dessutom har hon fått agera skiljedomare i de sällsynta fall jag och Ante inte varit helt överens, minns Bodil med ett skratt och får ett lyft ögonbryn och ett smajl som svar av sin sambo.

Lördagseftermiddagen då jag hälsar på, har de, trots att det är helg, svidat om till civila kläder. I normala fall betyder ju helgdag renovering till långt ut på kvällarna, men idag fick det bli en välbehövlig paus. Bodil plockar fram ett album av före-efter-bilder av huset. Bilder som också finns på det instagramkonto hon skapade i samband med starten av bygget, @mejramsgrand. Vi sätter oss i varsin soffa, placerade i en av husets generösa umgängesytor mitt emot den stora köksön. Stoltheten hos husägarna, i känslan av att snart vara i mål, lyser igenom. För, det är väl precis så det ska kännas när man med hårt slit och många, många timmars jobb snart förverkligat en gemensam dröm – byggd och vackert inredd i modern New England-stil.

Thomas Bengtsson

Expertruta Bosses färg

Något speciellt att tänka på när man renoverar?

Som alltid är förarbetet viktigt. Det gäller i synnerhet även planeringen av ytskikten, speciellt om man ska göra en större renovering. Material, färger, mönster och struktur. Ofta vill man hitta en röd tråd och då kan det vara perfekt att göra så kallade moodboards för att få en bättre bild över hur olika delar kommer att fungera tillsammans. Det måste få ta sin tid att hitta något som känns rätt över hela linjen, innan man kör igång.

Ser ni några speciella trender?

Det vi ser är att det är klart mer färg än för några år sedan. Kanske inte direkt grälla färger, även om det också förekommer, utan mer jordiga toner, lugnare färger. Ofta har kunden hittat en specifik nyans de är ute efter och där hjälper vi gärna till. Hela hem helt i vitt blir mer och mer sällsynt. Likaså fondväggar, det har också minskat betydligt i popularitet. Det är nu mycket vanligare att tapetsera eller måla hela rummet i samma tapet eller färg. Gärna klä in, tapetsera eller måla garderoberna också, vilket får dem att smälta in och i vissa fall se platsbyggda ut.

Några nya material eller tekniker?

Något som syns allt oftare är mer gedigna material, som krönlister i riktigt trä och mer detaljer i exempelvis knoppar och handtag. Det är också fler och fler som börjar måla med linoljefärg, det har ökat väldigt mycket på sistone. Lite svårare, kräver mer tid och tålamod, men kanske har vårt hemmasittande det senaste året skapat mer tid, som banar väg för gamla, mer tidskrävande material och tekniker. Det är också fler som gör mer av målerijobbet själv, kanske av samma anledning?

Läs mer