Få kom till konserthuset

33 personer kom till konserthuset för att höra vad utredningen om Åhus som egen kommun hade kommit fram till. Det ställdes heller inte många frågor. Det man undrade över var hur Åhus ska klara större investeringar som simhall på egen hand och konsekvenserna av att Åhus befolkning är yngre än i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 1 mars 2001
Sista ordet är inte sagt i frågan om en kommundelning. Bild: RONNIE SMITH
Sista ordet är inte sagt i frågan om en kommundelning. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Kommunalförbundets utredare Björn Sundström gick igenom utredningen föredömligt pedagogiskt och redovisade siffror och punkter på en stor skärm. Han passade även på att få med exempel från tidigare kommundelningar och lockade emellanåt även fram små skratt bland publiken.

Och publiken var inte månghövdad. 33 personer hade bänkat sig i konserthuset, varav en handfull var kommunanställda och politiker.

En fråga efter redovisningen var konsekvenserna av att Åhus har en yngre befolkning. En frågeställare påpekade att många kanske väljer att bosätta sig i Åhus när de är yngre och friska pensionärer, medan när de blir äldre och tröttare flyttar till lägenhet i Kristianstad. Därmed blir det en ojämn belastning på äldreomsorgen mellan de två kommunerna.

Björn Sundström svarade att det är ett välkänt problem att välmående kommuner har lägre kostnader på grund av färre sjuka, men att det är något som ska rättas till med de kommunala utjämningssystemen. En annan fråga var om kommunerna kan köpa tjänster av varandra. Kommunalrådet Bo Kristiansson (s) fanns också på plats och han sade att det förutsätter att det finns en säljare och att båda kommunerna är överens om priset.

Bland åhörarna fanns Åhusparet Pentti och Elvi Siivola. De hade inte tid att gå på mötet i Åhus två timmar senare, så de fick gå i Kristianstad.

De är åhusbor sedan 20 år tillbaka och var före dess Kristianstadsbor i nästan lika många år. De är inte intresserade av någon delning.

–Det finns inte någon mening med det. Jag kan förstå att det finns känslomässiga skäl för en delning, men de flesta angelägenheter tycker jag vi sköter bäst ihop, sade Pentti.

Ingen av dem tror heller att en folkomröstning skulle leda till delning.

–Jag tror att det där mest är en politisk fråga, sade Pentti.

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

Av Marcus Haraldsson 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.