Få vill bo på Lindåsa

Politikernas förtjusning för Lindåsa delas inte av de äldre som skulle kunna bo där. I endast 10 av 423 undersökta ansökningar finns en uttrycklig önskan att bo på det stiftelseägda äldreboendet. 152 ville ha plats i centrala Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 9 maj 2003

Omsorgsförvaltningen har för Kristianstadsbladets räkning gått igenom samtliga ansökningar om plats i särskilt boende som lämnades in av personer över 65 år under förra året och till och med 22 april i år.

Förvaltningen har bland annat tittat på vilka önskemål de enskilda personerna – eller deras anhöriga – har haft. Resultatet, som redovisas här intill, ger en god bild av var i Kristianstad efterfrågan på platser i särskilt boende är störst.

I över en tredjedel, 152, av ansökningarna finns en uttrycklig önskan att bo inne i Kristianstad. Merparten av de ansökande personerna har inte specificerat sitt önskemål, utan bara angett ”centralt”. I andra fall har boenden som tillhör det centrala området, det vill säga Sommarro, Östergård, Amalia, Opalen3 och Björken angetts som önskemål.

Allögården hör organisatoriskt till det östra omsorgsområdet, men med tanke på äldreboendets placering har Kristianstadsbladet även räknat in det bland önskemålen om ett centralt boende.

Även Charlottesborg skulle med lite god vilja kunna räknas in bland de centrala särskilda boendena. Men ingen har sökt sig dit.

– Det har inte funnits så många platser där på grund av renoveringen. Det har de sökande förmodligen tagit hänsyn till, säger Inger Paulsson, tillförordnad chef för omsorgsförvaltningen.

Det stora intresset för särskilt boende i staden bekräftar den bild som förvaltningen tidigare har gett uttryckt för. Visserligen utan en tillräckligt god grund. Den statistik som redovisas här togs inte fram förrän Kristianstadsbladet begärde den. Det innebär att inte heller politikerna hittills har känt till var de äldre i Kristianstad egentligen vill bo. Statistiken visar också att långt ifrån alla önskemål om en plats i ett centralt placerat boende har kunnat uppfyllas. Bara 99 personer fick en sådan plats.

Det stiftelseägda äldreboendet Lindåsa har varit föremål för en intensiv politisk diskussion under vintern. Det på grund av ett förvaltningsförslag om att kommunen inte ska förnya kontraktet om 32 platser på gruppboende för dementa och nio platser för äldreboende/korttidsvistelse.

Men enligt den politiska uppgörelse som träffats mellan socialdemokraterna och kristdemokraterna är signalen nu att avtalet med Lindåsa ska förnyas.

Det politiska intresset för Lindåsa har dock ingen motsvarighet bland brukarna. I endast 10 av de 423 undersökta ansökningarna fanns en uttrycklig ansökan om att få en plats på det stiftelseägda boendet.

Noteras bör att ytterligare 22 personer inte har specificerat sitt önskemål, utan bara angett ”Tollarp”. I Tollarp finns även äldreboendena Almgården, Björklunden och Särlagatan. Intressant är också att av de 18 personer som slutligen fick plats på Lindåsa så hade endast fyra önskat det.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Fotnot: Särskilt boendeär en ny benämning på vad som tidigare kallades servicelägenhet, ålderdomshem, sjukhem och gruppboende för dementa.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.