Annons

Facket kräver kommunen på skadestånd

De tre personer som omplacerats från sina jobb på Almhaga ska ha skadestånd från kommunen. Det kräver Svenska Kommunalarbetareförbundet som inte accepterar omsorgsförvaltningens agerande mot de anställda.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2001

Det var i november i fjol som ett helt arbetslag stängdes av från sitt jobb på ett särskilt boende i kommunens regi. De åtta kvinnorna arbetade som vårdbiträden på Almhaga, tills deras föreståndare anklagade dem för att vanvårda de äldre.

Personalen fick omedelbart lämna sin arbetsplats. Efter tillrättavisningar och förhandlingar är fem av de åtta välkomna tillbaka till jobbet. Bara två av dem har dock återvänt. De övriga är fortfarande sjukskrivna.

Annons

Enligt omsorgsförvaltningen har tre av vårdbiträdena gjort så allvarliga missar att de inte kan fortsätta sina anställningar på Almhaga. De har därför omplacerats.

En av dem har beordrats börja ett nytt jobb som vårdbiträde på en annan enhet. De andra två är inte längre betrodda att jobba med äldre. –Jag har fått besked om att jag ska börja som lokalvårdare på Östermalms park, säger en av de anställda.

Ytterligare en kollega har blivit omplacerad till ett jobb som lokalvårdare. Ingen av dem har några planer på att börja på sina nya jobb.

–Vi accepterar inte att bli behandlade på det här viset. Beskyllningarna i Lex Sarah-anmälningarna, som gjordes mot oss i höstas, stämmer inte alls. Jag har jobbat i kommunen i 22 år men känner mig som en skurk idag. Den anställda är både upprörd och ledsen. Hon och hennes tidigare arbetskamrater mår psykiskt mycket dåligt. De känner sig kränkta av omsorgsförvaltningens agerande.

–Jag har ingen aning om när jag kan orka börja jobba igen, jag vågar inte ens gå ut längre. Allt jag vill nu är att få upprättelse, säger den anställda. För att hon och de andra vårdbiträdena ska få det, kämpar fackförbundet Svenska Kommunalarbetarförbundet, SKAF, för att de ska få tillbaka sina jobb på Almhaga.

–Vi motsätter oss kommunens omplacering, säger ombudsman Lars-Göran Olsson.

Han menar inte att det finns tillräcklig grund för omsorgsförvaltningen att flytta på de anställda. Därför kräver han att de åter välkomnas till jobbet. Dessutom ska de ha skadestånd för den behandling de utsatts för.

–Hur mycket vi ska kräva har jag inte bestämt ännu. Det kommer jag att precisera först när vi inleder förhandlingar med kommunen, säger han.

Fotnot:

Kristianstadsbladet har förgäves sökt omsorgsförvaltningens personalchef Rolf Karlsson och områdeschef Elin Gloppestad för en kommentar.

Annons

malin.ullman

@kristianstadsbladet.se

Av Malin Ullman 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons