Facket kritiserar NCC för förhör
Förhöret ägde enligt facket rum fredagen den 8 mars, då cirka 25 personer kallades till enskilt förhör av platschefen.
– Det strider mot alla spelregler som finns och vi har sagt att vi kräver att våra medlemmar, de som utsatts, får en ursäkt. Det är upprörande att arbetsgivarna gör på det här viset, det är inte schysst och får inte förekomma, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.
Enligt honom har arbetsgivare gjort likadant på andra håll i landet, till exempel i Värmland där platschefen på NCC ska ha hotat arbetslaget med uppsägning om det inte jobbar trots att det blir uttaget i strejk.
– Vi får en massa sådana signaler just nu att det inte går till på rätt sätt, säger han.
Hur sannolikt är det att strejken bryter ut?
– Vi kommer att sitta i förhandlingar hela helgen och förhoppningsvis landar vi i någon form av konsensus under måndagen. Vi ropar inte på strejk, det har vi aldrig gjort och det är inte vårt mål, men vi vill sätta tryck i förhandlingarna. Vi tycker att vi har tagit vårt ansvar och skjutit upp ett varsel, men vi har definitivt inte kommit så långt som jag trodde att vi skulle ha gjort.
Hans Andersson, personalchef på NCC i södra Sverige, kan inte kommentera förhandlingsläget. Däremot tillbakavisar han kritiken om förhör av arbetstagare i Kristianstad.
– Det är en väldigt allvarlig anklagelse. Det skulle aldrig ske att vi går ut och hotar eller förhör våra medarbetare. Det handlar om att vi vill kunna planera och då ställer vi frågan om man kommer att arbeta om det bryter ut en strejk, säger han.
Men får ni fråga så?
– Ja, vi får inte fråga om man är organiserad eller vilket fackförbund man tillhör. Däremot står det i våra instruktioner från vårt arbetsgivarförbund att vi kan fråga om man kommer att arbeta som vanligt eller inte. Tillhör man till exempel Seko ska man inte strejka.
De arbetsplatser i nordöstra Skåne som varslats om strejk är Kristianstads nya galleria och rådhusbygget i Kristianstad samt Norra Station i Hässleholm.