"Facket tystar sina medlemmar"

Transportarbetareförbundet på Krab tonar ner personalens kritik mot arbetsledningen. Vid ett möte ska facket dessutom ha försökt tysta sina medlemmar.
Kristianstad • Publicerad 7 maj 2005

Försöket gjordes vid ett hastigt sammankallat medlemsmöte i onsdags eftermiddag, uppger personer som Kristianstadsbladet varit i kontakt med.

Medlemmarna uppmanades att inte säga något om diskussionerna om en eventuell petning av vd Sven-Jörgen Persson eller på annat sätt lufta missförhållandena på det kommunala renhållningsbolaget.

Sven Johansson, facklig företrädare för Svenska Transportarbetareförbundet på Krab, bekräftar att ett möte hölls. Men han vill inte kännas vid uppgiften att medlemmarna tystas.

– Vi har inte uppmanat någon att hålla inne med någon kritik, om det nu finns någon sådan.

Om det finns kritik? I den psykosociala undersökningen som genomfördes på Krab förra året framkom det ett starkt missnöje med arbetsledningen?

– Det som folk mår väldigt dåligt av är vad som står i tidningen. Det är frustrerande att dagligen läsa om sin arbetsplats, säger Sven Johansson. Vad onsdagsmötet handlade om vill Sven Johansson inte säga något om. Han kan, säger han, inte se att det var något i det mötet som är av intresse för Kristianstadsbladets läsare.

– Vi hoppas nu, när politikerna tagit sitt ansvar och tillsatt en ny styrelse, att vi ska få arbetsro.

Är facket överens med ledande politiker om att renhållningsbolagets vd Sven-Jörgen Persson ska bytas ut?

– Jag förmodar att styr- och omställningsgruppen för renhållningen i kommunen har diskuterat det. Det är också de som bäst bedömer den frågan, svarar Sven Johansson.

Sven Johansson känner till att en av de chefer som kritiserades hårdast i den psykosociala undersökningen, förre driftschefen Lars Karlgren, lämnar företaget. Han vill dock inte kommentera det.

– Jag föreslår att du tar det med vår vd, som är ansvarig för personalfrågor, säger Sven Johansson.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.