Fackligt missnöje över utredning om polisarbete

– Facket är mycket kritisk till den polisutredning som överlämnades till justitieminister Thomas Bodström i måndags. Polisärenden skall skötas av polisen och ingen annan. Det säger Susanne Persson, facklig företrädare inom polisområde Nordöstra Skåne.
Kristianstad • Publicerad 31 juli 2002

Av Lars Åström 044-28 93 49 Hon har inte läst utredningen utan bara tagit del av vad som stått i dagstidningarna. – Givetvis har vi diskuterat saken och det här är inte bra för samhället. Vi måste satsa mer på poliser så vi kan utföra de uppgifter som vi skall göra. Polisens arbetsuppgifter blir allt fler och fler. I semesterperioden arbetar en minimistyrka med att upprätthålla ordningen. – Det är ingen tvekan om att det behövs fler polisen men tyvärr finns det inga, förklarar Susanne Persson. Utredningen föreslår bland annat det skall bli ökade befogenheter till sådana yrkesgrupper utanför polisorganisationen som redan idag till viss del utför polisuppgifter, till exempel ordningsvakter, väktare och parkeringsvakter. Ordningsvakterna skall enligt utredningens förslag alltid arbeta på order av en polis. En förutsättning för att arbeta åt polisen är att ordningsvakten gått en kompletterande utbildning som bestäms av polisen. De uppgifter ordningsvakten skall utföra är till exempel att assistera polisman vid ordningsstörning, avspärrning av brottsplats och bistå med handräckning av våldsamma poliser. Polisverksamhetsutredningen har också haft i uppdrag att se över hur man kan lyfta bort icke-polisiärt relevanta uppgifter från polisen för att frigöra resurser till polisens kärnverksamhet. Utredningen menar till exempel att parkeringsanmärkningar, tillstånd att använda offentlig plats och delgivning med fördel kan skötas av annan huvudman. Man menar också att det finns stora vinster med att lägga ut hittegodshanteringen på entreprenad. Utredningen föreslår även att polisen upphör att ta emot anmälningar om borttappade saker. – Jag är skeptiskt till det här, säger Susanne Persson. Var skall gränserna gå när någon annan än polisen tar över arbetsuppgifterna. lars.astrom@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.