Fågelbord möjlig orsak till ökning av papegojsjuka

De som varit måna om vilda fåglar i vinter ska vara försiktiga när fågelborden tvättas rena. I år har nämligen ett tiotal personer i Skåne, varav tre i Kristianstadstrakten, smittats av papegojsjuka. Något smittskyddsläkare sätter i samband med just brist på hygien när fågelborden hanterats.
Kristianstad • Publicerad 31 mars 2013
Foto: 
Foto: Kleiven, Paul

Normalt sett brukar mellan fem och tio personer smittas av papegojsjuka i hela landet. I år har bara i Skåne och Kronobergs län 20 personer blivit smittade, varav tio i Skåne.

Bakterien kan leda till allvarlig lunginflammation.

Inget samband

Håkan Ringberg, smittskyddsläkare i Skåne, uppger att de tio fallen i länet inte har samband med varandra.

– Vi hittar ingen förklaring och det är en klar ökning jämfört med normalt. Vi har även gått ut internationellt och frågat om det händer något motsvarande i andra länder, men inte fått napp. Det är heller ingen ökad fågeldöd i Skåne, förklarar han.

Kontakt med fågelbajs

De smittade har av allt att döma kommit i kontakt med fågelbajs, förmodligen via fågelbord.

– Många har tagit in fågelbord och rengjort dem inne. Därför har vi gått ut med rekommendationen att de ska rengöras med fuktig teknik ute. Högtryckstvätt ska inte användas, för då är risken att man andas in ångorna, säger han.

Och döda fåglar ska man inte ta i. Smittan kan ge allt från väldigt lindriga symtom eller inga alls till allvarlig lunginflammation.

– Det finns en liten dödlighet, det handlar om någon procent, berättar Håkan Ringberg.

Smittbärare

Ann Lindberg, veterinär och epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, förklarar att vilda fåglar kan bära smittan, utan att själva bli märkbart påverkade.

– Smittämnet förekommer bland vilda fåglar i låg grad, det är inget man övervakar på något sätt, förklarar hon.

Fåglar som bär på smittan kan bli snoriga och få rinniga ögon.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.