Falska poliser försökte lura äldre kvinnor

Kristianstad Artikeln publicerades

Tre försök till bedrägerier har anmälts i nordöstra Skåne under onsdagskvällen. Bedragarna försökte lura äldre kvinnor på pengar genom att utge sig för att vara poliser.

Det första bedrägeriförsöket kom till polisens kännedom klockan 20.01.

– Personen uppgav sig ringa från polisen och försökte vilseleda en kvinna i 90-årsåldern i Gärds Köpinge, berättar Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

Bara några minuter senare fick polisen nästa samtal.

– Det var en kvinna 95-årsåldern, också från Gärds Köpinge, som hade blivit utsatt för ett bedrägeriförsök av någon som utgav sig för att vara polis och sa att någon hade tagit ut pengar från hennes konto.

En timme senare fick polisen samtal från Osby där en kvinna i 95-årsåldern blivit uppringd av en en falsk polis.

Bedragarna lyckades inte komma åt några pengar eller känsliga uppgifter i något av fallen.

– Varken vi eller bankerna ringer på det här sättet och säger att någon har blivit bestulen och ber dem logga in på bank-id eller uppge känsliga uppgifter. Om man blir det minsta tveksam eller skeptisk när någon säger att de ringer från polisen eller banken ska man lägga på och ringa oss på telefonnummer 11414. Knackar någon på dörren och säger att de är från polisen och det verkar konstigt så ringer man 112, säger Rickard Lundqvist.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.