Fångar anlade brand med acne-läkemedel

Kristianstad • Publicerad 26 maj 2005

Säkerheten har skärpts på gamla fängelset Kristianstad Centrum efter en anlagd brand på avdelning två i mitten på december.

Kriminalvårdschefen Lena Lööv uppger i sin rapport till kriminalvårdens regionkontor i Malmö att branden kunde fått mycket allvarliga konsekvenser. Ett rådigt ingripande av ett par fångar samt personalens snabba agerande gjorde att den kunde begränsas till ett tillbud som räddningstjänsten inte behövde rycka ut till.

Personalen på fängelset upptäckte därefter att andra förberedelser gjorts av intagna, troligen för att genomföra en större aktion där villervallan vid en brand bara skulle vara en del av det hela.

En brandstege och väggen i telefonrummet hade nämligen också utsatts för åverkan.

Kriminalteknikernas undersökning av brandplatsen visade att ett acne-läkemedel hade använts som tändvätska för att anlägga branden i gamla dagstidningar. Vid tillfället hade ingen av fångarna den typen av flytande medel mot finnar utskrivet, varför det av allt att döma hade smugglats in.

Sjukvårdspersonalen på fängelset har fått instruktioner om att i fortsättningen överväga att skriva ut acne-medel i krämform, i stället för som vätska för att undvika en upprepning. Dessutom sparas inte gamla dagstidningar på avdelningen i så stor omfattning som tidigare.

Mordbranden är polisanmäld och förundersökningen pågår mot de intagna på avdelningen.

Härom veckan blev det känt att minst tre fångar på fängelset planerade att fira det nya året med att genomföra en klassisk rymning genom ett cellfönster. Vid en visitation på nyårsaftons förmiddag upptäckte personalen att en järnbalk mellan vädringsluckorna i en cell sågats av med hjälp av en fil.

Filen hade smugglats till cellen från verkstaden i en pet-flaska med saft. Nu har rutinerna för förvaring av filar och vid passagen genom metallarmbågen från verkstaden ändrats.

Lennart Svenezon

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.