Fånge frikänd från hotfullt uttalande

Kristianstad • Publicerad 23 maj 2007

Tingsrätten har frikänt en fånge på gamla fängelset Kristianstad-Centrum från åtalet för att han hotat en av vårdarna som övervakade fångarna när de var ute på rastgården en dag i februari.

Den 21-årige mannen förklarade i polisförhör att hans uttalanden inte varit menade som hot, utan något han slängde ur sig i irritation när han kände sig kränkt av vårdaren.

Mannen har frigetts efter avtjänat straff och brydde sig inte om att komma till rättegången.

Det gjorde däremot vårdaren, som berättade att fångarna var sura över att det rådde "bollförbud" på rastgården. Det tillfälliga bollförbudet är nu upphävt och berodde på att fångarna hade sparkat bollar över staketet och ut på gatan.

Vårdaren stod mellan det inre och yttre stängslet när fången kom fram till honom.

– Stämningen var lite hetsig. Han förklarade först för mig att jag inte skulle klara 15 minuter där inne. Andra intagna som fanns runt omkring började småskratta. Han fortsatte då med att säga att han skulle göra mitt liv till ett helvete.

Vårdaren upplevde situationen som hotfull. Han gick in på fängelset och rapporterade händelsen till anstaltsledningen. Det ledde till en polisanmälan.

Vårdaren fick vid rättegången frågan på vilket sätt han tolkade in hotet och uppgav då att han inte kunde förklara det.

Enligt tingsrättens mening kan fångens yttranden "vare sig tillsammans eller var för sig bedömas innefatta hot som är att anse som en brottslig gärning". Därför frikändes han av en enig tingsrätt.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.