Färdtjänstbilar styrdes via fax

Sju färdtjänstbilar fick styras via fax under tisdagen och någon resenär kan ha drabbats av att bilarna inte fick rätt information på morgonen. Annars fungerade övergången till det gamla bokningssystemet för färdtjänstresor bra, enligt Samres AB.
Kristianstad • Publicerad 17 juli 2002

Av Ingela Rutberg och Peter Maunula 044-18 55 00 Klockan sju på tisdagsmorgonen återgick Samres AB:s beställningscentral till det äldre planerings- och bokningssystemet Sam 3001 för färdtjänstresor efter den senaste tidens kritik. Totalt 15 bilar var i trafik under tisdagen. Sju av dem fick styras via fax. – Det ökade arbetsbelastningen för transportörerna och risken för fel, men de har lagt ned mycket kraft på att det skulle bli rätt. – Resenären hoppas jag inte har märkt något, säger Björn Falck, vd för Samres AB. Beställningscentralens personal arbetade under dagen för att lösa problemet så att även dessa sju bilar så snabbt som möjligt skulle finnas med i bokningssystemet. På tisdagsmorgonen upptäcktes också ett annat problem; det var fel i kopplingen så att taxibilarna inte fick rätt information. Det tog en stund innan personalen upptäckte att det var fel, vilket kan innebära att resenärer under någon timme kan ha haft problem med sina bokningar. Men Björn Falck har inte märkt att det varit mer klagomål än en vanlig dag. – Bokningarna har gått snabbare och lättare att göra i det här systemet, säger han. För personalen är Sam 3001 ett välkänt system som redan används för bokningar av färdtjänstresor i nordvästra Skåne och Lund, dock inte för färdtjänsten i Kristianstad. Det avslöjade Ingemar Bryman, ansvarig för särskild kollektivtrafik hos Skånetrafiken, efter ett möte med droskägare och chaufförer i går kväll. – Det innebär att det återstår en hel del justeringar av systemet, men det har fungerat hyggligt för att vara första dagen och vi hoppas att kunderna ska märka att det blir bättre och bättre för varje dag framöver tills det fungerar fullt ut, förklarar han. Det nya bokningssystemet har dock inte skrotats, utan bara lagts på is tills vidare. – Målet är fortfarande att vi ska använda det, men först ska det förbättras och genomgå gedigna tester så det kommer inte att tas i bruk igen i år, berättar Ingemar Bryman. nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.