Färjelinjen till Klaipeda upphör

Vid 08.30-tiden på torsdagen fick Krister Andersson, tillträdande vd på Åhus Hamn & Stuveri AB ett telefonsamtal från kommunalrådet Bo Kristiansson. – Det är nu klart att färjan Siauli kommer att tas ur drift och att linjen mellan Åhus och Klaipeda upphör, förklarade han.
Kristianstad • Publicerad 8 juni 2001

Hur det skall gå till och när det skall ske fick emellertid Krister Andersson inget besked om.

– Men vd Tommy Segerud vid skeppsmäklarfirman Andersson & Flood har ett avtal som är uppsagt på tre månader, så jag har ett datum, 16 augusti eller 1 september, då avvecklingen skall vara gjord, förklarar Krister Andersson. Det har liksom legat i luften att färjelinjen skulle läggas ned. Ryktena har cirkulerat under flera månader men rederiet liksom skeppsmäklarfirman Andersson&Flood har hela tiden dementerat dessa.

När beskedet väl kom till Åhus Hamn och Stuveri AB spred sig en viss oro bland personalen. Många ställde sig frågan om vad som skall hända och en del befarade att de kommer att mista jobbet.

– Jag vill i det här skedet inte säga något om vi tvingas till personalinskränkningar. Självklart har vi satt igång en process. Vad det innebär för vårt vidkommande både på kort och lång sikt vet jag inte, understryker Krister Andersson. – Vi måste sansa oss efter ett sådant här besked och få lugn kring oss. Som ny vd har jag inte klart för mig kring de bollar som finns i luften. Nu måste jag ta hjälp av personalen och de kontakter som finns.

Han tillägger:

– Det är givetvis tråkigt när något försvinner ur marknadssynpunkt. Beskedet kommer inte som någon blixt från klar himmel. Det har varit en stor lång process som lett fram till detta, där vi sett att det funnits en risk att Klaipeda-linjen kunnat försvinna. Åhus Hamn & Stuveri AB har tillsammans med kommunen satsat stora pengar i hamnverksamheten. Det rör sig om flera hundra miljoner kronor.

– Som vd för bolaget måste jag nu se till att få det bästa resultatet på de gjorda investeringarna. Vi måste jobba långsiktigt och se till att få rätt avskrivningstider och rätt intäkter i den handlingsplan som kommer att upprättas.

Rederiet väljer nu att satsa all trafik på Karlshamn-Klaipeda. Linjen är redan igång trots trots att en del problem återstår att lösa.

Lisco är nämligen under uppköp av DFDS. Affären är dock långt ifrån klar, eftersom det finns juridiska aspekter med i bilden. Om köpet går igenom, kommer DFDS att sköta all utskeppning från Karlshamns hamn.

Färjan Siaulai som trafikerat Åhus kommer inte att flyttas till Karlshamn utan tas helt ur drift för att senare leasas ut eller säljas.

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.