Färre än väntat till ungdomsriksdagen

Redan idag anländer de första deltagarna till ungdomsriksdagen. Men arrangemanget har lockat färre deltagare än vad arrangörerna hade räknat med. Kommunen har ställt upp med resurser för att kunna ta emot 1000 personer men bara hälften så många har visat intresse.
Kristianstad • Publicerad 27 maj 2003

Hittills är cirka 500 ungdomar anmälda till helgens ungdomsriksdag. Det är hälften så många som arrangörerna hoppats på. Trots det menar projektledaren Matts Premberg att målsättning att locka 1000 deltagare till Kristianstad inte var naiv. Anledningen till att målet inte uppnåtts beror enligt honom på dålig marknadsföring.

– Marknadsföringen har varit en rejäl miss, säger han. Det stör mig att skolchefer och skolvärdar runt om i regionen inte har känt till arrangemanget. Anders Tell (s) var ordförande i kultur- och fritidsnämnden när Kristianstad kommun anmälde sitt intresse att stå som värd för ungdomsriksdagen.

– Det är klart att det är synd, kommenterar han det låga deltagarantalet.

Samtidigt är han övertygad om att satsningen är bra för Kristianstad.

Ungdomsriksdagen har kostat kommunen 650000 kronor. Kommunstyrelsen har bidragit med 175000, de resterande kostnaderna har delats mellan kultur- och fritid-, barn- och utbildning-, samt socialnämnden. Och trots att de kostnader som budgeterats för projektet byggde på att det kom ungefär dubbelt så många ungdomar till Kristianstad, är Anders Tell nöjd med arrangemanget.

– Nej, jag tycker inte att det är en felsatsning. Trots allt kommer det 500 ungdomar från andra delar av Sverige till Kristianstad, och 500 är många. Det hade varit värre om det bara kom 100.

Han säger att han, när förslaget att stå värd för ungdomsriksdagen dök upp, tyckte att det var ett utmärkt tillfälle att profilera Kristianstad. Men han poängterar samtidigt vikten av att utvärdera projektet efteråt. Ett arbete som han lämnar över till kultur- och fritidsnämnden, och dess nya ordförande Christina Borglund (kd). Madelene Johansson är demokratisamordnare på Kristianstad kommun. Hon berättar att ett datum för utvärderingsarbete redan är bestämt men nu vill hon fokusera på att göra det bästa av situationen för de deltagare som faktiskt kommer.

– Jag är naturligtvis också besviken, säger hon. Men deltagarantalet är inte allt. Det kan fortfarande bli en väldigt bra ungdomsriksdag.

Madelene Johansson betonar engagemanget som ungdomarna i Kristianstad har visat genom att ställa upp som funktionärer. Det är viktigt, menar hon, att inte stirra sig blind på siffror. Men att locka 1000 personer trodde hon aldrig riktigt på att lyckas med. Hade det kommit 700 hade jag varit nöjd, säger hon. Men än är inte det slutgiltiga antalet deltagare klart. Ett flertal anmälningar har inte nått fram till arrangörerna på grund av strejken. Projektledaren Matts Premberg berättar att anmälningar från såväl Söderportgymnasiet, Milnergymnasiet, och Christian 4:s gymnasium saknas.

– Vi vet inte hur många deltagare som kommer att dyka upp här oanmälda.

Matts Premberg garanterar dock att det finns resurser för att ta emot dem som kommer. Någon anstormning tror han tyvärr inte att det handlar om.

Hanna Göransson

044-185569

hanna.goransson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.