Färre bröllop till pingst

Kristianstad • Publicerad 16 maj 2005

Hänryckningens tid är förbi. Eller rättare sagt det är ute med pingstbröllop. Den nya trenden är att man gifter sig i augusti eller september. Att stå brud till pingst var för några år sedan en önskedröm för många giftaslystna.

– Nu är det en myt som lever av sin egen kraft.

– En självuppfyllande profetia, säger fotograf Fredrik som tror att det kan vara just den heta önskan som är orsaken till att giftermålen denna helg numera inte är särskilt många.

– När man gifter sig vill man ju ha den rätta kyrkan, favoritprästen, bästa fotografen och den kända samlingslokalen. Att boka det till pingst var förr jättesvårt. Jag tror att det är en av orsakerna till att par som ska gifta sig kanske utesluter pingsten redan från början, säger fotograf Fredrik i Kristianstad.

Han har fotograferat brudpar under ett par decennier.

Han berättar att det skett en förskjutning av bröllopshögtiden till slutet av sommaren.

– Förr var det vanligt att gifta sig på aftnar. Nu är det augusti och september som gäller.

Fredrik Persson har känslan av att folk väljer att lägga bröllop på sensommaren för att vädret är mer stabilt. I maj och juni riskerar brudparet att få gifta sig i hällande regn.

– På våren är det också så mycket annat. Det är fullt av konfirmationer och skolavslutningar. Det kan vara svårt att hitta en lämplig helg och i juli är ju bekanta och släktingar på semester och svåra att samla, säger fotograf Fredrik.

Enligt fotograf Fredrik vände bröllopstrenden redan för en fem år sedan, efter hand har bröllop på helgaftnar och på våren minskat. Också på Bäckaskog slott har man märkt av att det är fler som ringer och vill boka bröllop i augusti än andra månader.

– Men vi brukar ha inbokat bröllop oavsett vilken helg det är från maj till oktober, säger Inger Lundin på Bäckaskogs slott.

Hon berättar att i år har man också haft bröllop på valborgsmässoafton, för första gången.

Att augusti är en attraktiv månad tror hon beror på att det då fortfarande är lite sommar kvar.Marie-Louise Lindell

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.