Färre campare i Kristianstad

– Vi har inget speciellt att erbjuda, säger Raymond Rugardt, föreståndare för Charlottsborgs camping, som har färre besökare än tidigare år. Jo, här finns en flykt från turismen, tycker Elsy och Nils Svensson. De har campat här i 15 år.
Kristianstad • Publicerad 30 juli 2002

– Vi har problem med bilen, det är därför vi bor här, säger Achim Landau från Berlin, och fnissar mot väninnan Staffi Hamann, som sitter i en fällstol och drar djupa halsbloss på sin cigarett. Dråpligt att den lokala tidningen intervjuar dem, tycker de. Kristianstad skulle de aldrig åkt till, om det inte vore för motorhaveriet. De övernattar bara. Intresset för staden de kommit till är svalt. Alltså är de typiska gäster på en stadscamping. – Vi vill vara här så kort tid som möjligt. Planen är att åka till Åland, via Stockholm. Våra vänner har varit där. De säger att det är makalöst vackert. Campingplatsen får godkänt, Achim störs dock lite av trafikbullret från Långebrogatan. De hoppas att verkstaden ska raska på med reparationen. Störs, det gör inte Elvy och Nils Svensson. Tvärtom. – Vi har campat här i 15 år. Fyra veckor varje sommar. Här är lugnt och skönt. Vi slipper den intensiva turismen som vi har hemma i Halmstad, säger Elsy, och visar stolt upp köksinredningen i blont trä. På Åhus camping är det för många ungdomar med alkohol i kroppen, anser de. – Här får man vara i fred. Våra fyra barn kommer och hälsar på, det är allt. Annars vilar vi. Kommunala Charlottsborgs camping har 40 platser med el, men kan ta emot ytterligare 40 campare, enligt föreståndaren Raymond Rugardt. – I år har campingen gått lite sämre än tidigare år. Jag vet inte varför. Veckan då det är Kiviks marknad, brukar vara årets bästa, men inte ens då var campingen fullbelagd. Under Kristianstadsdagarna var det färre gäster än vanligt. – Det här är en stadscamping. Vi har inget speciellt att erbjuda. Här övernattar man bara. Och under högsäsong får vi ibland ta emot kampare som inte får plats i Åhus, konstaterar Raymond Rugardt. – På vandrarhemmet brukar vi däremot ha fullt. ann.beyer@kristianstadsbladet.se

Av Ann Beyer 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.