Annons

Färre obehöriga efter sommarkurs

Sommarkurser för obehöriga nior ger reslutat. I år har högstadieskolorna ansvaret för kurserna och andelen obehöriga har minskat från 8,3 procent förra hösten till 7,6 i år.
Kristianstad • Publicerad 26 september 2003

I våras gick 10,8 procent, eller 103 av kommunens 957 nior, ut grundskolan utan behörighet för gymnasiet. Det var en liten ökning jämfört med 10,0 procent året innan.

Efter sommarens intensivkurser har andelen obehöriga minskat. Vid höstterminens början saknade 73 personer, eller 7,6 procent, fortfarande behörighet. Det är en minskning från 8,3 procent i fjol höstas.

Annons

– Det är mycket positivt att vi har förbättrat siffrorna, säger Sverker Hagman, chef för barn- och utbildningsförvaltningen. De senaste två åren har vi arbetat mycket aktivt med att ringa in de elever som skulle kunna klara av godkänt med en extra kurs under sommaren. Sommarkurserna har funnits i sex år. Nytt för i år är att varje högstadieskola fått sköta sina elevers sommarundervisning.

– Tanken är att varje skola ska ta ansvar för sina elever. Siffrorna visar att det gjort nytta, säger Sverker Hagman.

Trots att andelen obehöriga efter sommarkurserna sjunkit två år i rad är han inte nöjd.

– Jag tycker att vi borde komma ner någonstans runt 4-5 procent obehöriga.

Skillnaderna mellan kommunens skolor är stor. Härlövskolan har 14,1 procent obehöriga efter sommarkurserna, medan Rönnowskolan ligger på 4,2 procent.

– Det bör inte vara så stora skillnader. Vi måste bi bättre på att förklara skillnaderna. Kommuninvånarna betalar lika mycket i skatt oberoende av var de bor, då borde också resultatet vara lika, säger Sverker Hagman. Friskolorna Axonaskolan och Pysslingen har båda ett bättre resultat än kommunens skolor. Samtliga 18 elever som lämnade Pysslingen i våras hade behörighet för gymnasiets nationella program.

– Det är bara att gratulera, säger Sverker Hagman. Små skolor med stark identitet är många gånger framgångsrika. Det är möjligt att elever och lärare tillsammans känner en starkare motivation när föräldrarna har gjort ett medvetet val av skola.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons