Fastighetsbyrån i Kristianstad: ”Vi samarbetar brett och hjälper varandra”

Chefen har drivit kafé, en har jobbat med struliga ungdomar och den yngsta kommer direkt från skolan. Gemensamt för hela gänget på Fastighetsbyrån är att de jobbar aktivt för att alla kunder ska vara riktigt nöjda med sin bostadsaffär.
Publicerad 24 november 2022
Anna Magnusson är säljkoordinator på Fastighetsbyrån i Kristianstad.
Anna Magnusson är säljkoordinator på Fastighetsbyrån i Kristianstad.
Sandra Cavallin är nytt tillskott på kontoret.
Sandra Cavallin är nytt tillskott på kontoret.

När vi tittar in till Fastighetsbyrån i centrala Kristianstad håller Carina Back precis på att plocka undan de sista smulorna efter veckans arbetsfrukost. Hon är fastighetsmäklare och en av två franchisetagare på kontoret. Den andra heter Jens Persson.

– Våra ledord är: Justa, lyhörda, öppna och nytänkande, säger Jens.

Och Carina lägger till:

– Vi är fastighetsbyrån för alla. Vi har valt att inte nischa oss, utan har bred kunskap och är väldigt folkliga. Precis som Sparbanken. Alla här kan inte allt, men alla kan mycket. Det är vår styrka!

Carina Back är delägare i Fastighetsbyrån i Kristianstad och Sandra Cavalin är senaste tillskottet av fastighetsmäklare på kontoret.
Carina Back är delägare i Fastighetsbyrån i Kristianstad och Sandra Cavalin är senaste tillskottet av fastighetsmäklare på kontoret.

Klockan är strax efter tio en höstdag och hela kontoret, inklusive kollegor från Bromölla, Olofström, Sölvesborg och Östra Göinge, är på väg ut från det stora mötesrummet en bit in i de nya, fräscha lokalerna på Cardellsgatan. Man har precis resonerat kring hur bostadsmarknaden ser ut just nu.

Stämningen surrar av energi och framåtanda. En kaffekopp i handen och mobilen i den andra. Kundsamtalen trillar in.

– Vi finns på sex orter. Alla fem kommuner har olika utmaningar men kanske inte samtidigt. Det är viktigt att vi samarbetar brett och hjälper varandra, säger Carina.

Byrån har drygt 20 medarbetare och bildar ett dynamiskt och mixat gäng vad gäller ålder, bakgrund och kön. Ungefär hälften kvinnor och män. Många har familj och arbetet anpassas efter det. Tolv mäklare, fyra säljkoordinatorer/assistenter och en fotograf fördelat på de sex orterna där Kristianstad är störst med tolv anställda.

– Jag började själv som praktikant 2004. Blev färdig mäklare året efter och franchisetagare 2013. Tidigare drev jag ett kafé i stan tillsammans med min man, säger Carina.

Fastighetsmäklare Erik Rosdahl i diskussion med  Lina Persson som är både säljkoordinator och fastighetsmäklare.
Fastighetsmäklare Erik Rosdahl i diskussion med Lina Persson som är både säljkoordinator och fastighetsmäklare.

Fastighetsbyrån är marknadsledande och har många goda år bakom sig. Trots dagens något svajiga marknad fortsätter man att satsa framåt. Nya medarbetare handplockas och flera har erbjudits en tvåårig heltidsutbildning på distans som kombineras med praktik på kontoret.

– Vi tar höjd för framtiden och ser långsiktigt. Vi har ju Eva som omskolat sig mitt i livet. Hon är känd i stan från jobb i klädbutik. Eller Ali, 31 år, som jobbat med utsatta ungdomar tidigare. Yngst är Måns som är 21, säger Carina.

Ali Shakir är på sluttampen av sin uppdragsutbildning och lagom till våren är han färdig mäklare. Han har tidigare arbetat som projektledare och samtalsledare och blev utsedd till Årets hjälte av Kristianstadsbladet 2019. Han menar att det finns en del likheter mellan de två yrkena.

Härlig stämning på kontoret när fastighetsmäklarna Eva Rosquist och Erik Rosdahl pratar jobb.
Härlig stämning på kontoret när fastighetsmäklarna Eva Rosquist och Erik Rosdahl pratar jobb.

– Det handlar om att kunna möta människor och göra dem trygga. Det är ju ofta en speciell situation man befinner sig i när man ska köpa eller sälja, säger han.

– Jag är utpräglad tävlingsmänniska som gillar högt tempo. Och här finns det utrymme för mig att tävla med mig själv och verkligen ge järnet.

För ett par veckor sedan började mäklaren Sandra Cavallin, 29 år. Hon kommer närmast från annan mäklarfirma i Göteborg och blev mer eller mindre headhuntad när hon köpte sin nya bostad i Åhus i somras.

– Jag fick väldigt bra kontakt med den mäklaren och berättade om min bakgrund. Jag längtade hem. I Kristianstad finns familjen och många vänner som också återvänt, säger hon.

Jens Persson en av ägarna till Fastighetsbyrån i Kristianstad.
Jens Persson en av ägarna till Fastighetsbyrån i Kristianstad.

– Det var viktigt för mig att komma till en arbetsplats som är öppen för nya idéer och har bra sammanhållning eftersom vi är både kollegor och konkurrenter. Här finns stor kompetens och man kan verkligen hjälpa kunderna på bästa sätt. Vi har alla verktygen som behövs – många objekt, stor marknad och tätt samarbete med banken.

Fastighetsbyrån förmedlar inte bara villor och bostadsrätter – utan även gårdar och mindre kommersiella fastigheter. Från de djupa skogarna inåt landet till city och havsnära områden i öster.

Just nu får man många frågor från både säljare och köpare som undrar över hur de ska tänka och agera.

”Vi säljer fortfarande bostäder fast vi går in i en lågkonjunktur. Livet fortsätter. Det bildas nya familjer och nya behov uppstår.”
Carina Back

– Vi säljer fortfarande bostäder fast vi går in i en lågkonjunktur. Livet fortsätter. Det bildas nya familjer och nya behov uppstår, säger Carina och poängterar att dagens priser motsvarar de som gällde för ett och ett halvt år sedan.

– Alla som köpte innan dess är fortfarande vinnare. Priserna under 2021 och pandemin var hajpade. Det var inte normala priser och ränta på 1,5 procent är inte heller normalt. Så nu ligger vi på en mer normal nivå, säger hon.

Det bästa med att vara mäklare är att man får vara en del av processerna i människors liv.

– De allra flesta blir nöjda. Vi uppfyller drömmar för många. Det är det som är så härligt.

Fakta/Fastighetsbyrån i Kristianstad

Fakta/Fastighetsbyrån i Kristianstad

”Vi garanterar din trygghet genom vår kunskap, mångåriga erfarenhet och vårt banknära samarbete. Personligt engagemang och affärsmässighet är våra kännetecken – varje affär är unik och vårt mål är helt enkelt att göra en så bra affär som möjligt för både köpare och säljare.

Vi arbetar mycket aktivt med vårt spekulantregister. Dessutom marknadsför vi våra uppdrag noggrant och genomtänkt i flera kanaler för att din bostad ska presenteras och nå ut på bästa sätt.”

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.