Fattiga kusiner från landet stöttas av rika
Framme i Parispå en trevlig uteservering betalar jag 7:50 euro för samma sak och får då också ett glas juice plus att kaffet är betydligt godare och miljön obeskrivligt mysigare. Omräknat blir det cirka 82 kronor, överkomligt men ett par tior dyrare än för ett år sedan för oss svenskar.
Danskar respektive fransmän runt omkring verkar ha råd med priserna. Vi svenskar ojar oss högljutt. På en mansålder, cirka 33 år, har vår krona halverats i jämförelse med den danska.
Det börjadei slutet av 1970-talet med en serie devalveringar av kronan efter första oljekrisen och skenande svenska löneuppgörelser, alla gav sig själva kompensation för prisstegringar på oljan. Det fortsatte efter andra oljekrisen 1979 med en devalvering på 16 procent som höjdpunkt i oktober 1982.
Tio år sedan orkade vi inte hålla en fast krona, när den tilläts flyta sjönk den omedelbart över 20 procent. Senaste halvåret har vi befunnit oss i samma resa mot botten.
I Finland har en debatt börjat om svenskarnas orättvist förvärvade nya konkurrenskraft. Stora Enso som leds från Finland stänger och drar ned takten i fabriker på hemmaplan medan bolaget ökar takten i Nymölla och andra svenska massa- och pappersbruk.
Det är bara atttänka sig in i vad som hade hänt om vi nu haft kvar förra årets starkare krona. Visst är skogsindustrin extrem vinnare eftersom den inte behöver importera särskilt mycket dyrare importvaror. Men också Volvo, Saab och Scania har en fördel, kanske hälften av kostnaderna finns här hemma i Sverige och på denna hälft blir det betydligt stärkt konkurrenskraft.
I danska tidningar läser jag om att Tivoli i Köpenhamn drabbas hårt av lågkonjunkturen, man kan knappast komma upp i förra årets fyra miljoner besök, därav en halv miljon från Sverige. Men svenskarna får betala med svenska kronor till samma kurs som den danska, alltså en subventionering av en tredjedel av inträdet. Och nöjesfältet Bakken låter svenskarna få samma rabatt på fredagarna fram till sommaren.
Skånetrafiken och Öresundsbron hinner inte med i svängarna och justera för kronans fall, vilket också innebär en slags subvention.
Men i långa loppet är det ingen fördel för oss svenskar med en svag valuta. Den gör oss obönhörligt relativt fattigare. Det kommer att märkas på priset för kaffe och bananer och mycket annat. Men importpriserna är fortfarande låga till följd av överskottet på varor i den djupa lågkonjunkturen.
Systembolagets kunder fick dock känna av prishöjningarna redan för en vecka sedan.
90 procent av alla äpplen som äts kommer från utlandet och blir dyrare. Men svenska äppelodlare är inte dummare än att de då passar på och höjer sina priser.