Fem frågor om väder

Ishavsluften strömmar ner över landet i samband med att ett högtryck växer in västerifrån. Meterolog Lovisa Andersson, SMHI Malmö, svarar på fem frågor om vårt väder.
Kristianstad • Publicerad 7 mars 2013
Foto: 

1 Det våras för vintern?

– Våren har kommit till delar av Skåne, även om det blivit ett bakslag nu. Vi har kall luft som avancerar nedåt i landet och temperaturen kommer att falla. De temperaturer vi såg i Kristianstad, med 13 grader häromdagen, kommer att dröja innan vi ser igen.

2 Hur länge då?

– De temperaturerna är inte i sikte, i alla fall inte i nästa vecka, utan den kalla luften täcker landet. På söndag är det kanske till och med risk – eller möjlighet – för att temperaturen inte orkar över noll, inte ens mitt på dagen. I början på nästa vecka kan det möjligen bli någon plusgrad.

3 Blir det snö också?

– Det ser ut att bli relativt torrt, det kan vara söndag kväll men det är längre söderut, ner mot Österlen. Under senare halvdelen av nästa vecka kan snöbyar passera, innan dess relativt torrt.

4 Lägsta temperatur?

– Just nu och in mot helgen är det blåsigt som hjälper till att hålla temperaturen nattetid. Med avtagande vindar kan det bli ner mot tio minusgrader i nordöstra Skåne. Det beror på molnigheten också.

5 Så vi får glädjas över att det blir torrt i helgen?

– Ja precis.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.