Femteklassare lär om lantbruk

ÖNNESTAD. Bessi har lagt sig ned för att vila och hon idisslar idogt. – Får man klappa? undrar en elev från Fjälkinge skola. Kossan tar de försiktiga ömhetsbetygelserna med stor ro. – Vad stor den är! utbrister en annan av eleverna.
Kristianstad • Publicerad 24 maj 2002
Visst får man under en lantgårdsvisning provklättra gödningsspridaren. Bild: TOMMY SVENSSON
Visst får man under en lantgårdsvisning provklättra gödningsspridaren. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Av Birgitta Mattisson 044–18 55 37 Under de närmaste veckorna besöker 1500 femteklassare från skolor i gamla Kristianstads län de tre naturbruksgymnasierna, hälften av dem Önnestads naturbruksgymnasium. På plats i Önnestad på torsdagen var bland andra Fjälkinge skolas elever i femte klass och de fick en tre timmars förevisning bland kor, spannmål och lantbruksmaskiner. – Klättra inte upp på hjulen så att ni ramlar och slår er, uppmanar ”Frallan” Lundström och fortsätter att berätta om gödningsspridaren. – Den här sprider konstgödsel så att det växer bättre. Vet ni hur konstgödsel ser ut? Ingen vet. – Konstgödsel är vitt, som snöflingor, men har inte samma effekt. Vanlig gödsel då, vad gör man med den? är det någon elev som undrar. – Man plöjer ner det så att det blandas i jorden, säger Magnus Nilsson. Eleverna verkar nöjda med den korta informationen och vandrar efter att nogsamt ha provklättrat på spridaren vidare till nästa station av lantgårdsvisningen. I stallet ligger Bessi och vilar. En annan av Fjälkinges klasser i årskurs 5 lyssnar på Madeléne Andersson, som just avslutat sin utbildning till djurskötare på Önnestadsgymnasiet och påbörjat sitt sommarjobb på skolan. Bessi ska få en kalv i början av augusti. – Finns det fler sådan här kor? frågar man. – Ja, men de är ute i hagen, det är lag på att man ska ha djuren utomhus på sommaren, berättar Madeléne. De som vill klappar Bessi och de beundrar hennes storlek. Hon är uppenbarligen en överraskning. Hushållningssällskapet, som grundade lantbruksskolorna en gång, ser sin roll som informatör och kunskapsförmedlare mellan producent och konsument som viktig. Inte minst viktig för den nya generationen ungdomar, som inte längre har den naturliga kopplingen till jordbruket. Många har aldrig varit i en ladugård, till exempel. Därför bjuder Hushållningssällskapet i Kristianstad ut ungdomar till gårdvisning en gång om året. Naturbruksgymnasiernas verksamhet med dess skoljordbruk och allsidiga produktion är lämpade för visningar. Eleverna får under förmiddagstimmarna gå runt under förevisarnas ledning. Hästar, lamm, grisar, kalvar och kor besöks, och barnen får bekanta sig närmare med de skånska växtslagen och de vanligaste lantbruksmaskinerna. Till exempel gödningsspridaren. birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.