Fenix erbjuder hjälp i cancersjukdomen
– Det är ju en ny verksamhet, många tänker inte på att vi finns. Under den akuta fasen av en cancersjukdom är det särskilt svårt att ta in informationen, och en del stora sjukhuskliniker kan själva erbjuda visst stöd, säger Roger Wåhlin, sjukgymnast på Fenix.
Verksamheten på Fenix vänder sig till personer som har eller har haft cancer, och den vänder sig också till närstående.
– Det händer att anhöriga kommer långt efteråt, när allt är över. Först då, när luften går ur, har man tid att känna efter själv. Då kommer reaktionen, förklarar Andrea Magnusson, sjuksköterska som är vidareutbildad i cancervård.
I just nu lummig och grön miljö, inbäddat bland fruktträd, ligger Fenix i det som tidigare var Snapphanens dagis. Fenix finns inne på sjukhusområdet, och på nära gångavstånd från KVH och Hospice, som huserar i vinkelbyggnaden där också infektionskliniken och jourläkarcentralen är inrymd. – Det unika med Fenix är att vi samlat alla kompetens i team, och vi vänder oss också till närstående, berättar Rut Flensmarck, kurator. Förebilden finns på Karolinska sjukhuset i Solna, hos ett onkologiskt rehabiliteringsteam, där man också ser till både kropp och själ.
Hos Fenix finns möjlighet till individuella samtal och behandlingar, likaväl som gruppverksamheter. Grupperna ägnar sig åt skapande verksamhet, åt kunskaper som gör det lättare att lära sig leva med cancer, åt samtalsgrupper för patienter såväl som för närstående. För den som är piggare finns även styrke- och motionsträning. Fenix har också en särskild barngrupp, där man tar vara på funderingar hos barn med någon sjuk förälder. I utbudet av möjligheter finns även samtalsgrupp för efterlevande, och stöd till anhöriga när någon är väldigt nära döden.
– Vi tror starkt på att man behöver möta andra människor i liknande situation. Patienter och anhöriga har egen upplevd erfarenhet de kan förmedla på ett sätt som vi aldrig kan, säger personalen på Fenix.
Där finns också en lyhördhet för individens behov, som kan förändras under gång beroende på hur sjukdomen utvecklas. En del blir friskare, andra insjuknar igen.
– En särskilt svår tid är det vacuum då patienten fått beskedet att det kanske är en cancer, till den dag man får en bekräftelse på att det är så, eller ett besked om att det inte är cancer, säger Roger Wåhlin också. Man behöver inte ha stora problem för att ta sig till Fenix. Och det kanske räcker med ett enda samtal för att patienten eller den anhöriga ska känna sig stark.
Till Fenix kommer man antingen med remiss, eller genom att lyfta telefonluren och själv ta kontakt. För många kan det vara ett stort steg, detta att lyfta luren. För deprimerade patienter är det lätt hänt att ge upp försöken om man hamnar hos en telefonsvarare.
– Det är viktigt att vara tillgänglig på telefonen. Fast ibland måste vi ha telefonsvarare på, därför att vi, just när det ringer, är upptagna med någon patient. Men vi ringer alltid upp om någon talar in ett meddelande. Och telefonen lyssnas av även de två dagar när vi inte har aktiviteter på dagtid, förklarar Rut Flensmarck.
– Kanske kan vi hjälpa en patient bort från destruktivt tänkande. Det fattas några viktiga namnteckningar på ett papper som ger KVH och Hospice rätt till undantag från större kostnader. Egentligen handlar det inte om egna investeringspengar, utan om en högre hyra än i dag.
En privat fastighetsägare, som köpt området där Snapphanens gamla dagis ligger, kan mycket väl tänka sig att riva och bygga nytt på den befintliga bottenplattan. Arbetsmiljöskäl, bland annat, gör att lokalerna där KVH och Hospice finns i dag är utdömda. Ett nybygge skulle ge plats för allt under samma tak: KVH, Hospice och Fenix. Under byggtiden får Fenix låna andra lokaler, är tanken.
Gunilla Ingels
044-18 55 38
gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se