Ferielönerna under snittet

Kristianstad • Publicerad 23 maj 2003

I Kristianstad betalar kommunen 41 kronor i timmen till de sommarjobbare som är födda mellan 1985 och 1986. De som är födda från 1987 till 1988 får 36 kronor i timmen. Enligt en kartläggning som Socialdemokratiska ungdomsförbundet genomfört ligger riksgenomsnittlönen på de kommunala sommarjobben på 42.85 kronor i timmen.

Lisbeth Karlsson samordnar feriejobben inom Kristianstads kommun. Just nu håller hon på att placera de sista ungdomarna. Totalt har 1 935 sökt sommarjobb i kommunen. Omkring 750 stycken av dessa kommer att kunna erbjudas tre veckors jobb. Kristianstads kommun har lovat att alla gymnasieelever som sökt också skall få jobb, berättar Lisbeth Karlsson. När det gäller högstadieeleverna kommer en del av dem att gå lottlösa. På måndag i nästa vecka kommer alla placeringar att vara färdiga.

Lisbeth Karlsson betonar att ungdomarnas sommarjobb inte ersätter ordinarie arbetskraft. Man kan närmast se det som feriepraktik, säger hon. Vilket enligt henne också förklarar lönerna.

Den kommun i landet som betalar minst för feriearbetarna är Dals Ed. Där får ungdomarna 21 kronor i timmen.

Jimmy Vulovic

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.