Annons

Festkväll på avdelning 113

Lena Fantenberg har precis tagit av locken på tallrikarna runt bordet. Ulrika Weslin har precis hämtat blod. De har satt sig ner. Petra Stjernberg säger "Det ser fint ut". Då går larmet.
Kristianstad • Publicerad 6 september 2003
– Mmm, mycket gott! Och skål i lättöl och vatten. Petra Stjernberg, längst till vänster, Lena Fantenberg, Susanna Nilsson, Ulrika Westlin, Cecilia Håkansson, Marianne Roth och Märta Roskvist fick äta tillsammans, medan den åttonde arbetskamraten tog hand om en omläggning. Sådan är verkligheten. Bild: Ronnie Smith
– Mmm, mycket gott! Och skål i lättöl och vatten. Petra Stjernberg, längst till vänster, Lena Fantenberg, Susanna Nilsson, Ulrika Westlin, Cecilia Håkansson, Marianne Roth och Märta Roskvist fick äta tillsammans, medan den åttonde arbetskamraten tog hand om en omläggning. Sådan är verkligheten. Bild: Ronnie SmithFoto: 

Alla reser sig och rusar ur personalrummet.

– Så här är verkligheten, förklarar Lena Fantenberg när nästan alla kommer tillbaka efter en kort stund. Det var inget allvarligt bakom larmet, men kunde mycket väl ha varit. Tjejerna på avdelning 113 är några av alla i sjukhusbyggnaden som jobbar, samtidigt som det är personalfest för CSK-anställda på Sommarlust. Vardagen på sjukhuset rullar på, 30-årsjubileum eller ej. På avdelningen vårdas svårt sjuka, ofta cancerpatienter, och även många kroniskt lungsjuka.

Annons

– Dem vårdar vi till livets slut, de kommer in och reser hem, och kommer tilllbaka igen. Vi känner dessa lungsjuka patienter väl. Och de blir inte friska, förklarar Lena Fantenberger. När det är dags för mat saknas någon av arbetskamraterna vid bordet. En ortopedläkare har begärt hjälp med en omläggning. Och det finns en patient som är särskilt orolig.

– Men det finns en anhörig därinne.

En i arbetslaget har bytt bort sin tjänst den här fredagskvällen för att kunna vara med på Sommarlust. Resten jobbar på sin vanliga schema. Det känns inte som någon katastrof.

– Medicinkliniken ska ha en egen fest 26 oktober, det blir jättebra. Och vi har sett till att de som jobbar nu slipper jobba då!

Gunilla Ingels

044–18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons