1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fias hundar blev ihjälbitna

Sommardagen i juni kommer Fia Rosenstråle aldrig att glömma. Hennes två chihuahuor attackerades av en stor hund och förlorade livet. Nu efterlyser hon ett större hundansvar. ”Jag tycker att vi har ett system som inte funkar alls”, säger Fia.
Fia Rosenstråles två chihuahuaer attackerades av en stor hund och dog. Nu vill hon uppmana folk att hålla koll på sina hundar.
Foto: Lasse Ottosson

Fia Rosenstråle bedriver en uppfödning av chihuahuas i Yngsjö. I somras, när hon bodde i Arkelstorp, var en nära vän till familjen ute med två av dem, Victor, tio månader, och Harry, två och ett halvt år.

När de passerade ett hus befann sig en löst springande hund på tomten. Den fick syn på de två små hundarna och gick till attack.

– Den tog den lilla i käften och skakade om. Antagligen bröts nacken och ryggen. Sedan tog hunden den andra och ruskade om. Som om den fått tag på en kanin.

Själv var Fia inte på plats, men fick samtalet av någon som hade sett händelsen. Hon slängde sig i bilen och körde till platsen. Victor var redan död och Harry var paralyserad i chock. De ringde djursjukhuset i Hässleholm och gjorde sig beredda att köra så fort de kunde.

– Men det var lönlöst. Harry dog efter två minuter.

Harry blev bara två och ett halvt år. I somras bets han ihjäl av en större hund i Arkelstorp.
Foto: Lasse Ottosson

Fia Rosenstråle polisanmälde ärendet men polisen la ner fallet med beskedet att ingen människa hade skadats eller hotats.

– Det finns ett hundägaransvar, men det händer inget. Jag tycker att vi har ett system som inte funkar alls. Hundägaren blev ersättningsskyldig och som tur är hade han en hemförsäkring som täckte detta. Annars hade jag fått gå vidare med det rättsligt.

Hundägaren eller den som har hand om hunden har ”strikt ansvar” och är alltid skadeståndsskyldig oavsett hur skadan gick till. Fia har fått ersättning får hundarnas kremering, värde och värdeökning.

– Det var utställningshundar med fina linjer. Och lille Victor var bara tio månader.

Fia Rosenstråle ställer sig starkt frågande till att hundägare har sina hundar lösa utan uppsikt.

– Jag tycker det är oansvarigt. Jag förstår om man vill låta sina hundar springa av sig på sin tomt som är helt inhägnad, men annars måste man ha dem kopplade eller full koll på sin hund så sånt här inte inträffar. Det får bara inte hända. Småhundar blir ofta attackerade.

I detta fall ledde det till att hon blev av med två hundar som naturligtvis ses som familjemedlemmar.

– Jag kunde inte sova på en vecka. Bara grät och grät.

Förutom den rent personliga förlusten är det också en ekonomisk fråga. Vid sidan om att driva sitt städbolag lägger Fia Rosenstråle ner åtskilliga timmar på att föda upp sina hundar. Hon har varit både i Norge och Stockholm för att para chihuahuorna med andra.

– Det är ett hästjobb att föda upp bra hundar som antingen ska ställas ut eller avlas vidare på. Men just nu tänker jag bara på förlusten. Jag har inga egna barn och detta är mina älsklingar.

Fia Rosenstråle driver en uppfödning av chihuahuor i Yngsjö. Men gänget saknar sina två vänner, Victor och Harry, som dödades i somras.
Foto: Lasse Ottosson

Läs mer

Sport

Ny nolla med ”vikarier” – KDFF upp på Europaplats

Efter två raka nollor och vikarier i backlinjen – nu är Kristianstads DFF uppe på Europaplats.

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Sport

Just nu: KDFF upp på Europaplats efter ny nolla

Liverapportering från Kristianstads fotbollsarena.