Fick vårdenkät – efter sin död
Sonen Jan Frick är egentligen mer betänksam än upprörd när han visar enkätundersökningen som skickats veckan efter att Åke Frick gått bort på just den avdelning som ska bedömas.
– Jag kan ju ta det, men jag funderar på hur det hade gått om min mor hade varit i livet och fått ta emot det här veckan efter makens bortgång. Det kan ju finnas fler som råkar ut för samma sak. Det känns lite obehagligt, och någonstans bör nog Region Skåne se över sina rutiner, säger han.
Kalldusch
Åke Frick både somnade in och dödförklarades på vårdavdelningen Navet på CSK.
– Han hade ett bra mottagande där, och fick ett bra slut. Jag och min syster var närvarande, och vi fick också möjligheten att ta avsked på avdelningen efter att far dödförklarats, berättar Jan Frick.
Enkäten som dök upp en vecka senare kändes därför som en kalldusch.
– Det är naturligtvis både beklagligt och olyckligt, och jag förstår att det känts jobbigt för de anhöriga. Det ska inte förekomma, säger Anders Wallner, hälso- och sjukvårdsstrateg för Region Skåne.
Samtidigt medger han att de rutiner Region Skåne har kring Nationell Patientenkät rent teoretiskt kan innebära att liknande saker inträffar.
– Men det är första gången jag hör talas om att det inträffar att en avliden får enkäten, säger han.
Glapp i systemet
Region Skåne köper in enkätundersökningarna av ett företag, som kontrollerar listan mot folkbokföringens register, innan enkäten skickas vidare till ett företag i Göteborg. Också detta företag gör en kontroll mot folkbokföringsregistret innan enkäten skickas ut till berörda personer.
– Men efter att en person blivit dödförklarad kan det ta upp till fem dagar innan detta registreras i folkbokföringen. Det är ett glapp i systemet där, som vi är medvetna om.
Men kan man inte göra något så det här inte händer igen? Öka tiden mellan vårdtillfället och enkäten till exempel?
– Vi försöker redan nu göra avkörningen se sent som möjligt. Vi samlar in under en fyraveckorsperiod, och försöker sedan skicka det vidare till enkätföretaget en vecka efter, så de senaste är en vecka gamla. Det kan inte heller gå för lång tid mellan besöket i sjukvården och enkäten. Att detta inträffat känns som ett resultat av olyckliga omständigheter, vi har en bra rutin men självfallet kommer vi nu att undersöka om det finns något vi ytterligare kan göra för att detta inte ska hända igen, säger Anders Wallner.