Fina föremål från det förflutna

Kristianstad • Publicerad 23 augusti 2004

HÄSSLEHOLM

– Oj, oj, oj. Här var det fina föremål, säger arkeolog Anders Edring, Regionmuseet Kristianstad.

Framför honom har Arne Nilsson plockat ur en vit plastlunchbox och lagt fram innehållet på en tunn skumgummiduk.

– Det är min hustrus farfars fynd. Jag tycker det är intressant att få veta när de är ifrån, säger Arne Nilsson, en av arkeologidagens många besökare.

Anders Edring plockar upp ett fornfynd efter annat och diskuterar det med Arne.

– Var var det nu de hittats?

– Äljalt utanför Röke.

Efter en stund är bedömningen klar: fynden, till mesta delen arbetsredskap, är från flera bosättningar och från tiderna kring 2500 år före Kristus.

Hässleholms kommun har 7410 kända fornlämningar, Skåne cirka 39000. Börje Olsson från Tyringe är amatörarkeolog och har studiecirklar i arkeologi. Han vill ha hjälp med att fastställa tidsålder på en mängd fornfynd. Bland annat på en tväreggad trindyxa.

– Den är förmodligen 7000 år gammal, säger arkeolog Tony Björk.

Yxan är funnen i Finjasjön.

– Vill du se mer? undrar Börje Olsson och plockar upp fler fynd ur väskan. En skafthålsyxa, till exempel, som dateras vara ungefärligen ifrån bronsåldern. Gammal är den i alla fall.

Till årets arkeologidag i Hässleholms hembygdsmuseum strömmade besökarna jämnt under söndagseftermiddagen. Sedan flera år tillbaka arrangeras arkeologidagen den tredje söndagen i augusti.

Birgitta Mattisson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.