”Fisk är ett bra födoämne”

Kristianstad • Publicerad 24 november 2001

ÅHUS. – Fisk är ett jämförelsevis bra födoämne. Det är exempelvis bättre med strömming än julskinka sett ur hälsoaspekt, säger Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren i Stockholm med anledning av den senaste tidens uppmärksamhet kring Östersjöfisket. – Det är bra att EU jobbar med livsmedelssäkerhet, men som hälsoproblem är felaktigt sammansatt kost och för lite motion farligare än dessa oerhört små mängder dioxin i fet fisk. Han konstaterar att EU samtidigt, som man höjer gränsvärdet för dioxin, tvingar Sverige att sänka alkoholskatten, vilket ökar konsumtionen. – Årligen dör 4000-5000 svenskar av alkoholen, förmodligen ingen av dioxin, jämför han. Toxikolog Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket i Uppsala menar att de senaste mätningarna på Östesjöfisk visat förvånansvärt låga halter av dioxin. – Dioxin mäts i picogram, det vill säga 0,000000000001 gram och EU sätter gränsen vid fyra.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.