GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fjärilssamlarens bästa fångst är frun

Ingvar Svensson, bosatt i Österslöv, är en av världens främsta fjärils-samlare. Nästa vecka fyller han 90 år.
Kristianstad • Publicerad 25 juli 2009
Ingvar Svensson fyller 90 år nästa vecka.
Ingvar Svensson fyller 90 år nästa vecka.
Foto: 
Fjärilar ur samlingen.
Fjärilar ur samlingen.
Foto: 
En sida ur den tyska fjhärilsboken.
En sida ur den tyska fjhärilsboken.
Foto: 
Ingvar Svensson visar en del av sin enorma samling. Bilder: Bosse Nilsson
Ingvar Svensson visar en del av sin enorma samling. Bilder: Bosse Nilsson
Foto: 
Ingvar Svensson med sin första fjärilsbok som han köpte 1935.
Ingvar Svensson med sin första fjärilsbok som han köpte 1935.
Foto: 

Ingvar Svenssons föräldrar var lantbrukare och det var hemma på gården Romperöd utanför Glimåkra som han fångade sina första fjärilar i 15-årsåldern.

– Jag blev snabbt less på jordbruket men däremot tyckte jag alltid mycket om att ströva runt i skogen. Min fasters man var väldigt intresserad av flora och han lärde mig mycket om växter. Det var via floran jag kom in på fjärilarna. Mina föräldrar tog med mig och min bror till Lund, det var 1935, och gav oss var sin tvåkrona att handla för. Jag köpte en tysk fjärilsbok på Gleerups bokhandel och tvingade min bror att köpa den andra delen. Jag och min bror hade genomgått en radiokurs i tyska och vi ville se hur mycket vi hade lärt oss. Min bror blev ingen samlare så han gav sedermera sin del till mig. På frågan varför han började samla svarar Ingvar Svensson att han "ville veta vad som fanns".

– Så fort jag såg en fjäril antecknade jag var och när, precis som en fågelskådare. Jag lärde mig de latinska namnen direkt, eftersom det inte var någon större mening att lära sig dem på tyska. När jag väl hade börjat samla, så var det svårt att låta bli så jag fortsatte.

Ingvar Svensson utbildade sig till jägmästare och arbetade bland annat 30 år hos Skogsvårdsstyrelsen.

– Vi hade tokiga lagar i Sverige på den tiden och det har vi fortfarande. Eftersom bara jägmästare fick stämpla skog och Skogsvårdsstyrelsen ville spara pengar, så skickade de alltid ut nyexaminerade jägmästare, utan någon erfarenhet, att stämpla den svenska skogen. När jag ser ett stycke riktigt fin skog brukar jag säga "Här har nog ingen jägmästare varit":

Redan på 1940-talet fick Ingvar Svensson kontakt med samlare från utlandet och sedan dess har hans status som en extraordinär samlare bara ökat med tiden. Bland annat har han upptäckt 20 helt nya arter i Sverige. En av arterna har han döpt efter sin fru Elsa.

– Vi träffades när jag bodde i Västerbotten. Jag var ute en kväll för att fånga fjärilar och hon drogs till min lampa. Mitt livs bästa fångst skulle man kunna säga. Vi firade 60-årsjubileum som gifta tidigare i år. 1953 flyttade paret in i det hus i Österslöv, där de fortfarande lever tillsammans och samma dag de flyttade in föddes deras dotter. På väggarna i huset sitter nu bilder på de fyra barnbarnen.

Som mest har Ingvar Svensson haft cirka 100 000 fjärilar i sin ägo, men nu är det mesta sålt till samlare. Under åren har Ingvar Svensson skrivit ett stort antal böcker och uppsatser, bland annat serien "Anmärkningsvärda fynd av småfjärilar i Sverige" som kommit ut i 36 volymer.

– Jag sa till en kollega att jag skulle skriva 50 stycken innan jag lade av, men så kommer det ju inte att bli. Eftersom det kommer en volym om året, så skulle jag vara tvungen att bli 104 år gammal.

Till att börja med fyller Ingvar Svensson 90 år nästa vecka, vilket inneburit lite extra uppståndelse.

– Först hade jag tänkt mig en stilla familjemiddag, men när jag berättade det för mina fjärilskompisar i Lund så ordnade de en stor tillställning på Bygdegården här i Österslöv. Efter festen ska vi ut och samla fjärilar. De flesta fjärilar flyger faktiskt på natten.

Isac Nordgren

044-18 55 58isac.nordgren@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.