Fler elever på friskolorna i Kristianstad
Friskolorna i Kristianstad har alltså bara funnits i två år och kommunen tappar nu allt fler barn till de fristående skolorna.
Enligt preliminära i siffror kommer 310 av kommunens drygt 9000 grundskoleelever i årskurserna 1–9 samt förskolan att ha sin skolgång utanför den kommunala verksamheten till skolstarten i mitten på augusti.
Förra hösten startade dessutom kommunens första fristående gymnasieskola: Åhus golfgymnasium. Till kommande läsår tar skolan in 26 nya elever och fullt utbyggt kommer den att ha 75 elever. – Det finns två skäl som jag ser det till varför man väljer friskolor framför kommunal skola, säger kommunalrådet, socialdemokraten Heléne Svensson som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Första skälet är, enligt henne, att föräldrar och barn söker sig till något i positiv bemärkelse.
– Man väljer en viss inriktning eller pedagogik. Det andra skälet är att man söker sig bort från något man är missnöjd med. Heléne Svensson är övertygad om att det förstnämnda skälet överväger i Kristianstads kommun. Hon poängterar vikten att förvalta och sträva efter utrymme att själv kunna påverka skolverksamheten.
– Även kommunala skolan jobbar mycket för mångfalden. Inte bara för att möta konkurrensen från friskolorna, utan alla skolor måste kunna ha olika pedagogiker och inriktningar. Det är viktigt att kunna tillmötesgå föräldrar och personal för att stimulera och jobba med olika värden och idéer.
Antonskolan, som började sin verksamhet förra hösten på Lasarettboulevarden i Kristianstad, är en liten skola med bara totalt 22 elever. Till hösten kommer man utöka med ytterligare tio platser och det blir drygt 30 elever när skolorna startar i augusti. Målsättningen är växa långsamt och att ta in max femton elver per termin.
– Det är viktigt för oss att få vara en liten skola, säger Antonskolans rektor Berit Lennartsson.
Hon ser ett ökat intresse för friskolor, främst i äldre åldrar.
– Till nästa år är det också många syskon till våra elever som börjar, säger hon, och menar att det är ett gott betyg till utbildningen. Friskolans storlek menar även Axonas rektor Håkan Strandberg är en av orsakerna till att allt fler föräldrar väljer att placera sina barn i friskolor.
– När skolor idag blir allt större med mindre resurser är små verksamheter efterfrågade.
Förutom Åhus golfgymnasium ligger även två andra fria gymnasieutbildningar i Kristianstad i startgroparna. Skolverket har beviljat ansökningar från UVS Trafikutbildning AB som vill starta en fristående fordonsutbilding och tidigare i år fattades beslut om Didaktus hälso-och sjukvårdsutbildningar som kommer starta ett fritt gymnasium med omvårdnadsprogrammet.
Dessa båda gymnasieutbildningar har dock valt att avvakta och kommer inte starta upp nu till hösten.
louise.lindgreen
@kristianstadsbladet.se
FAKTA Friskolor
Friskolor har en annan huvudman än kommun eller landsting. Skolor är öppna för alla och finns på såväl grundskole- som gymnasienivå. Oavsett vilken profil eller inriktning den fristående skolan har följs de nationella kursplanerna.
Fristående skolor är riksrekryterande och finansieras genom kommunala bidrag från elevernas hemkommuner. Fristående grundskolor får inte ta ut avgifter av något slag.
Läsåret 2001/2002 är 685 fristående skolor verksamma.
Av landets alla skolpliktiga elever går cirka 4 procent i en fristående grundskola och cirka 5,6 procent av landets gymnasieelever går i en fristående gymnasieskola.