Fler hamnjobb på gång efter EU-utvidgning

Kristianstad • Publicerad 4 augusti 2004

Trafiken till och från Åhus hamn har ökat kraftigt sedan EU-utvidgningen.

Totalt handlar det om en ökning av containertrafiken, som går mellan Åhus och Klaipeda i Litauen, med 20 procent i juni detta året, jämfört med samma månad år 2003.

– Importen har ökat, men även exporten och det ger en balans som är nödvändig. Att skicka tillbaka tomma containrar hade inte varit lönsamt, säger hamnens vd Krister Andersson.

Han ser väldigt ljust på framtiden, och räknar med att det kan behöva anställas mer folk. Hur många eller när kan han dock inte svara på i dagsläget.

– Troligtvis kan vi behöva nyanställa både på kort och lång sikt, säger han.

Åhus hamn har idag cirka 25 fast anställda och ytterligare mellan tio och 15 som hoppar in när det behövs extra folk.

Krister Andersson förklarar ökningen i import delvis med att EU utvidgats. Gods skickas från flera nya medlemsländer och lastas om i Litauen. En del av äran tar han dock åt sig själv och de andra som saluför hamnen.

– Titta på en karta så ser du att Åhus kan vara svårt att upptäcka för utländska företag. Det gäller att vi finns med där det händer, säger han.

Han räknar med en fortsatt positiv utveckling för hamnen, och avslöjar att han hoppas ro flera stora affärer i hamn.

– Men man måste ha lite tur också, det har vi haft hittills, säger han och syftar bland annat på den nya risfabriken, som han hoppas ska generera ytterligare export från hamnen.

– Dessutom måste man ju tillägga att vår absolut största kund är Absolut. Utan dem hade det inte funnits någon hamn i Åhus, säger han.

Eva Emmelin

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.